Hlavní obsah
Online

Trump podlehl tlaku. Nasadil si roušku a vyšel před novináře

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump při návštěvě michiganské továrny automobilky Ford, která vyrábí plicní respirátory, nasadit roušku nejprve nechtěl. Změnil ale názor.

Reklama

aktualizováno •

Největší počet nakažených zůstává v USA, následují je Rusko a Brazílie s Velkou Británií v závěsu. Z více než pěti milionů celosvětových případů se přes dva miliony lidí uzdravily. Vývoj dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Desítky tisíc testů na koronavirus v Británii byly do oficiálního součtu provedených testů započítány dvakrát, připustili úředníci veřejného zdraví. Diagnostické testy, které zahrnují odběr slin a nosních vzorků od stejného pacienta, se počítaly jako dva testy, ne jeden.

- Na počest desetitisíců obětí koronavirové pandemie ve Spojených státech nechá americký prezident Donald Trump vlát vlajky na veřejných budovách po tři dny na půl žerdi. Nejvyšší americký představitel to oznámil v den své návštěvy státu Michigan, při níž čelil kritice za nenošení roušky na veřejnosti, uvedla dnes agentura DPA. Celkem už země eviduje přes 95 000 obětí pandemie, vyplývá z dat Univerzity Johnse Hopkinse.

- Rekordní denní přírůstek 150 mrtvých hlásí Rusko, které dosud evidovalo dohromady 3294 zemřelých. Řádově nižší počet obětí oproti některým jiným velkým zemím však vyvolává pochybnosti o spolehlivosti ruských statistik. V nejrozlehlejší zemi světa totiž testy prokázaly už 326 448 případů nákazy koronavirem.

Světové dění jsme sledovali i včera:

  • Ropa ztrácí přes pět procent kvůli americko-čínskému napětí

    Ceny ropy v závěru týdne klesají a dostaly se pod hranici 35 dolarů za barel. Reagují na rostoucí americko-čínské napětí a pochybnosti, zda se po koronavirové krizi podaří oživit poptávku. Za celý týden by ale měly vykázat nárůst.

    V pátek kolem 16:30 SELČ cena severomořské ropy Brent klesala o 5,4 procenta na 34,12 dolaru za barel. Americká lehká ropy WTI ztrácela 5,2 procenta na 32,17 dolaru za barel.

  • OSN: Pandemie narušila vakcinace, ohroženo je 80 milionů dětí

    Pandemie nemoci covid-19 v desítkách zemí světa narušuje imunizaci proti chorobám jako jsou záškrt nebo spalničky, což by mohlo ohrozit zdraví zhruba 80 milionů dětí ve věku do jednoho roku. Toto varování v pátek ve společné zprávě prezentovaly Světová zdravotnická organizace (WHO), Dětský fond OSN (UNICEF) a mezinárodní skupiny prosazující větší dostupnost vakcín.

    Agentura AP napsala, že experti ze zmíněných institucí analyzovali data o imunizaci dětí ze 129 zemí a konstatovali, že ve většině z nich došlo v posledních dvou měsících k částečnému či úplnému pozastavení očkovacích procedur. Podávání vakcín proti záškrtu, spalničkám, choleře a dětské obrně se zpomalilo či zastavilo v důsledku logistických omezení i strachu obyvatel vycházet na veřejnost.

  • WHO: Jižní Amerika je novým epicentrem pandemie covidu-19

    Jižní Amerika se stala novým epicentrem pandemie covidu-19, obzvlášť alarmující je situace v Brazílii, prohlásil v pátek v Ženevě hlavní krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan.

    Z více než pěti milionů potvrzených případů nákazy koronavirem ve světě jich podle americké Univerzity Johnse Hopkinse už téměř 650 000 evidují země Latinské Ameriky, kde také registrují celkem už skoro 35 700 úmrtí s covidem-19. Reálná čísla jsou ale v tomto regionu se 650 miliony obyvatel podle expertů mnohem vyšší.

    Přečtěte si více zde:

  • Trump nařídil otevření náboženských míst po celých USA

    Americký prezident Donald Trump v pátek navzdory pandemii covidu-19 prohlásil náboženská místa za nezbytnou službu a nařídil jejich otevření po celých Spojených státech už o tomto víkendu. Učinil tak na krátké tiskové konferenci v Bílém domě.

  • Francie poprvé nezveřejnila nové počty zemřelých s covidem-19

    Francie v pátek poprvé od začátku pandemie nezveřejnila nové denní údaje o počtu zemřelých v souvislosti s covidem-19. Aktualizovaná čísla ohlásí úřady až v pondělí. V zemi však nadále klesají počty lidí zotavujících se po nákaze koronavirem v nemocnicích i na jednotkách intenzivní péče.

    Ve čtvrtek úřady hlásily celkem 28 215 zemřelých, čtvrtý nejvyšší počet ze všech zemí na světě po USA, Británii a Itálii.

  • Kypr povolí v červnu komerční lety některým zemím, včetně ČR

    Kypr od příštího měsíce povolí komerční lety přerušené kvůli pandemii covidu-19 z některých zemí s nízkým výskytem koronavirové nákazy.

    Od 20. června tak budou moci do řecké části tohoto středomořského ostrova i turisté z České republiky, budou ale muset mít maximálně tři dny staré potvrzení o tom, že nejsou nakažení koronavirem. Informovala o tom v pátek agentura AP s odvoláním na kyperské ministerstvo dopravy.

  • Britský veřejný dluh se v dubnu přiblížil 100 procentům HDP

    Britská vláda si v dubnu rekordně půjčovala a veřejný dluh země se přiblížil 100 procentům hrubého domácího produktu (HDP). Informoval o tom v pátek britský statistický úřad ONS. Maloobchodní tržby se podle statistického úřadu téhož měsíce kvůli korovirové krizi snížily o rekordních 18 procent.

    Úvěry britské vlády za duben ve výši 62,1 miliardy liber (bezmála 1,9 bilionu Kč) byly ve srovnání s loňským rokem šestkrát vyšší a veřejný dluh dosáhl téměř 98 procent HDP. Jedná se o největší podíl veřejného dluhu na HDP od roku 1963, uvedl statistický ONS. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru úvěry za 40 miliard dolarů.

    Týž úřad informoval, že v dubnu klesly rekordně maloobchodní tržby, a to o 18,1 procenta. Většina obchodů byla kvůli karanténním opatřením zavřená. Analytici dotazovaní agenturou Reuters odhadovali v průměru pokles o 16 procent.

  • Video: Na Guatemalském tržišti probíhá masové testování

    Zdravotníci ve velkém testují na tržišti v hlavním městě Guatemaly. Snaží se tak zamezit šíření viru v zemi, kde se zatím nakazilo přes 2 500 lidí. V Jižní Americe se virus šíří právě na tradičních trzích.

    Video přinesla agentura AFP.

  • Dolar posiluje vlivem napětí mezi Spojenými státy a Čínou

    Dolar v pátek posílil, investoři se k němu obrací jako k bezpečné měně kvůli nové vlně napětí mezi Spojenými státy a Čínou. Euro, čínský jüan a měny vázané na komodity oslabují.

    Dolar posílil poté, co americký prezident Donald Trump ve čtvrtek konstatoval, že Washington bude „velmi výrazně“ reagovat, pokud Čína se ve zvláštní správní oblasti Hongkong zavede zákon o národní bezpečnosti.

  • Afrika eviduje už přes 100 000 případů koronaviru a na 3100 úmrtí

    Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Africe překonal 100 000. Na kontinentu, kde žije 1,3 miliardy lidí, s respiračním onemocněním covid-19 dosud zemřelo více než 3100 lidí. Podle agentury AP o tom v pátek informovala Africká střediska pro kontrolu a prevenci nemocí.

    Počty nově odhalených případů koronaviru v Africe se proti minulému týdnu příliš nelišily, uvedl ředitel Afrických středisek pro kontrolu a prevenci nemocí John Nkengasong. Vyjádřil naději, že současný trend vydrží a kontinent se nebude muset potýkat s exponenciálním nárůstem počtů nemocných. Ačkoliv brzké zavedení protikoronavirových uzávěr v 54 afrických státech pomohlo pandemii zpomalit, podle Nkengasonga to neznamená, že už Afrika byla ušetřena. Pozitivní zprávou však podle něj je, že nemocnice nejsou přetížené náporem pacientů s nemocí covid-19 a zdravotníci neshledali vysoký počet úmrtí v určitých komunitách.

  • Studie: Lék prosazovaný Trumpem může uškodit lidem s covidem-19

    Antimalarikum hydroxychlorochin, jehož užívání při léčbě i prevenci nákazy koronavirem prosazuje od března americký prezident Donald Trump, by mohlo některým pacientům s covidem-19 uškodit. Podle listu The New York Times došla k takovému závěru nová studie zveřejněná v odborném časopisu The Lancet.

    Vědci analyzovali záznamy o průběhu onemocnění u skoro 15 000 pacientů, kteří lék obdrželi, a 81 000 těch, kterým aplikován nebyl. U lidí, kteří hydroxychlorochin dostali, se ve větší míře objevoval neobvyklý srdeční rytmus.

    Studie však byla jen pozorovací, což znamená, že lékaři nevybírali náhodně pacienty, kteří by měli látku obdržet, či nikoliv. Tento typ výzkumu proto nemůže přinést definitivní důkaz ohledně bezpečnosti léčivého přípravku ani jeho efektivity, upozorňuje americký deník.

  • Turecko po pandemii láká turisty „certifikátem zdravého turismu“

    Turecko plánuje zahájit turistickou sezónu už koncem tohoto měsíce a pro zahraniční turisty se chce otevřít v polovině června. Podle šéfa asociace cestovních kanceláří (TÜRSAB), jehož v pátek citoval server Ahval, ale začnou zahraniční návštěvníci přijíždět ve větší míře až v září. Vláda jedná s asi 70 zeměmi o obnovení letů, které by do Turecka po omezeních kvůli covidu-19 přivezly opět co nejdříve turisty, a snaží se také turisty nalákat takzvaným certifikátem zdravého turismu.

    Program „certifikátu zdravého turismu“, do něhož se podle turecké vlády mohou zapojit hotely a další ubytovací zařízení nebo například restaurace či kavárny, předpokládá pravidelné inspekce dodržování hygienických a bezpečnostních pravidel. Certifikát není povinný, ale kdo ho získá, bude na seznamu na stránkách ministerstva kultury a turistiky a přístupný tak i pro cestovní kanceláře i turisty.

  • Video: V Itálii se pomalu rozvolňují opatření

    Ve Florencii se v pátek otevřela v rámci rozvolňování koronavirových opatření známá katedrála Duomo. Zájemci stáli ve frontě a před vstupem jim byla změřena teplota.

    Video zveřejnila agentura AFP.

  • USA vyzvaly WHO k okamžitému vyšetřování její reakce na pandemii

    Spojené státy vyzvaly Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), aby okamžitě začala pracovat na vyšetřování původu koronaviru a toho, jakým způsobem organizace zareagovala na současnou pandemii. Výkonné radě WHO, která v pátek zasedala, to podle agentury Reuters napsal náměstek ministra zdravotnictví USA admirál Brett Giroir.

    „Jak dal prezident Trump jasně najevo ve svém dopise z 18. května adresovaném řediteli (WHO) Tedrosovi (Adhanomovi Ghebreyesusovi), nesmíme promrhat žádný čas ohledně reforem nutných k zajištění toho, že se podobná pandemie již znovu nestane,“ napsal Giroir. Donald Trump v pondělí šéfovi WHO napsal, že USA přestanou natrvalo organizaci financovat a zváží svoje členství, pokud se WHO do 30 dnů nezaváže ke změnám svého vnitřního fungování. USA organizaci vyčítají zejména to, že je podle nich příliš orientovaná na Čínu.

  • Výroba aut v Rusku klesla kvůli koronaviru o téměř 80 procent

    Výroba aut v Rusku v dubnu kvůli koronavirové krizi klesla o téměř 80 procent na 30 000 vozů. S odkazem na ruský statistický úřad Rosstat o tom v pátek informovala agentura Interfax. Větší propad zažil ruský automobilový průmysl jen v srpnu 2009, kdy z výrobních pásů sjelo pouze 19 000 aut.

    V důsledku šestitýdenní nucené dovolené, kterou kvůli pandemii nařídil prezident Vladimir Putin, přerušili práci dodavatelé součástek i automobilky. Produkce se obnovila teprve v polovině tohoto měsíce.

  • Denní bilance epidemie v Británii opět překročila 350 mrtvých

    Počet úmrtí oficiálně spojovaných s covid-19 v Británii narostl v pátek o 351 na celkových 36 393. Aktualizovanou bilanci epidemie zveřejnilo na Twitteru místní ministerstvo zdravotnictví. Nárůst počtu známých úmrtí s koronavirem je v pátek o několik případů vyšší než ve čtvrtek a o tři desítky nižší než před týdnem. Od čtvrtka také přibylo skoro 3300 zjištěných případů infekce, což je více než v předešlých dnech.

  • Koronavirus pomohl k růstu tržeb čínského internetového obchodu Alibaba

    Čínský internetový obchod Alibaba Group Holding ve čtvrtém čtvrtletí svého finančního roku meziročně zvýšil tržby o 22 procent. Koronavirová krize totiž zvýšila zájem o nakupování online, firma navíc dál těží ze silného růstu v oblasti cloudových služeb. Čistý zisk se sice propadl o 88 procent na 3,16 miliardy jüanů (11 miliard Kč), bez zahrnutí mimořádných položek ale překonal očekávání analytiků.

    Celkové tržby se ve čtvrtletí, které skončilo 31. března, zvýšily na 114,3 miliardy jüanů (400 miliard Kč) z 93,5 miliardy jüanů před rokem. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali zhruba na 107 miliard jüanů.

    Bez zahrnutí mimořádných položek firma ve čtvrtletí vydělala 9,2 jüanu na akcii, zatímco analytici očekávali 6,1 jüanu na akcii.

  • Odbory chtějí, aby plán na záchranu Lufthansy garantoval místa

    Odbory palubního personálu (UFO) v Německu požadují, aby plán na záchranu letecké společnosti Lufthansa garantoval zachování pracovních míst. S odkazem na sdělení odborů o tom v pátek informovala agentura Reuters. Lufthansa, kterou tvrdě zasáhla koronavirová krize, nyní dohodu o záchraně s vládou dokončuje.

    Lufthansa je v pokročilém jednání s německou vládou o podpoře v objemu devíti miliard eur (245 miliard Kč). Německý stát by na jejím základě měl v největší německé letecké společnosti získat 20procentní podíl. Podle UFO ale plán nemyslí na práva zaměstnanců.

  • Většina Rakušanů by se nechala proti nemoci covid-19 očkovat

    Většina Rakušanů by se nechala proti infekčnímu onemocnění covid-19 očkovat, pokud by byla k dispozici vakcína. Vyplývá to z průzkumu, který si u společnosti Market zadalo rakouské ministerstvo zdravotnictví. Překvapivě však čtvrtina dotázaných odpověděla, že by se očkování zúčastnit nechtěla, informovala dnes agentura APA. Z více než 16 000 nakažených Rakušanů se už i tak 15 000 z nemoci vyléčilo.

    Dvaašedesát procent respondentů v reprezentativním průzkumu uvedlo, že by se nechalo určitě nebo pravděpodobně očkovat, kdyby mělo tu možnost. Opačně odpovědělo 25 procent dotázaných.

  • Studie: K prevenci a léčbě nemoci covid-19 by mohlo posloužit konopí

    Tým kanadských vědců věří v sílu konopí proti koronaviru. Podle jejich studie by jisté kmeny marihuany mohly sloužit k prevenci i léčbě koronavirového onemocnění. Vědci z University of Lethbridge uvedli, že kouzlem těchto rostlin je vysoký obsah CBD.

    „Zpočátku jsme byli úplně ohromeni, což se potom proměnilo ve štěstí,“ řekla jedna z vědkyň Olga Kovalchuková pro CTV News. Výsledky publikované v online časopisu Preprints naznačují, že extrakty konopí s vysokým obsahem CBD mohou pomoci blokovat proteiny, které jsou „bránou“ pro covid-19 pro vstup do hostitelských buněk.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy