Hlavní obsah

Trump poprvé navštívil Afghánistán. Oznámil oživení jednání s Tálibánem

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Americký prezident Donald Trump dnes u příležitosti svátku Dne díkůvzdání navštívil americké vojáky v Afghánistánu a oznámil, že Spojené státy budou pokračovat v mírovém jednání s Tálibánem. Původně Trump avizoval, že k vojákům u příležitosti Dne díkůvzdání promluví po telefonu. Zemi Trump podle CNN navštívil vůbec poprvé.

Článek

Podle šéfa Bílého domu usiluje Tálibán o dohodu a příměří. Oznámil také, že Spojené státy výrazně sníží počet amerických jednotek v Afghánistánu, přesný počet neuvedl.

„Tálibán chce dosáhnout dohody a my s ním jednáme a říkáme, že je nutné příměří," řekl Trump reportérům. Oznámil také, že Spojené státy výrazně sníží počet amerických jednotek v Afghánistánu, přesný počet neuvedl.

Během neohlášené návštěvy se Trump sešel také se svým afghánským protějškem Ašrafem Ghaním, informují tiskové agentury.

Bílý dům k dnešku původně oznámil, že ho Trump stráví ve svém floridském letovisku Mar-a-Lago, kam také v úterý odcestoval. Ve středu dopoledne si na Floridě zahrál golf a večer v tajnosti odletěl do Afghánistánu.

„Neexistuje místo, kde bych raději slavil Den díkůvzdání," řekl Trump na základně Bagrám asi 1500 americkým vojákům, kteří prezidentův projev poslouchali. Řekl jim, že letěl 8331 mil (13.400 kilometrů), aby jim sdělil, že Spojené státy nikdy nebyly silnější. Na pódium pozval Trump i Ghaního, který vojákům rovněž popřál pěkné díkůvzdání.

Reklama

Související témata:

Doporučované