Hlavní obsah

Trump nechce přijít o Turecko, masakr Arménů za genocidu neoznačil

Trump se označení „genocida" v souvislosti s vražděním Arménů vyhýbá.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Spolupráce s Tureckem v boji proti Islámskému státu je pro USA důležitá. Trump nechce otevřením výbušného tématu vztahy ohrozit.

Článek

Temná kapitola dějin. Tak Donald Trump označil hromadné vyvražďování Arménů, které Osmanská říše prováděla v roce 1915. V pondělním prohlášení uvedl, že se toto období nikdy nesmí opakovat. Události ale neoznačil za genocidu.

Spojené státy mají strach, aby nepoškodily vzájemné vztahy s Tureckem, se kterým bojují proti Islámskému státu v Sýrii. Použití termínu „genocida" by totiž mohlo Turecko pohoršit. V zemi je v souvislosti s masakry Arménů za první světové války užití tohoto termínu trestné. Státy, které tak činí, Ankara kritizuje. Sama vraždy označuje za „politováníhodné incidenty, které se staly v podmínkách první světové války".

Trumpův předchůdce Barack Obama během své volební kampaně sliboval uznání masakrů za genocidu, nikdy k tomu ale nedošlo.

Masakry Arménů za první světové války, při kterých přišlo o život na milion a půl lidí, za genocidu oficiálně uznaly více než dvě desítky zemí, včetně Francie, Ruska nebo Argentiny. Příslušnou rezoluci přijal i Evropský parlament a také papež František předloni hovořil o genocidě. Česko oficiálně takový krok neučinilo.

Reklama

Doporučované