Hlavní obsah

Trump nechtěl ukázat daňové přiznání, televize to udělala za něj. Nezákonné, vzkázal Bílý dům

Prezident Donald Trump zaplatil v roce 2005 téměř miliardu korun na daních.

 

Reklama

Prezident Donald Trump zaplatil podle televizní stanice MSNBC v roce 2005 téměř miliardu korun na daních.

Článek

Daňové přiznání amerického prezidenta Donalda Trumpa obdržel novinář David Cay Johnston ve své poště. Dvoustránkový dokument z roku 2005 předal televizi MSNBC, která ho okamžitě zveřejnila na svém webu.

Donald Trump podle Bílého domu v roce 2005 zaplatil daň 38 milionů dolarů (967 milionů Kč) z příjmu přes 150 milionů dolarů.

Narozdíl od předchozích hlav Spojených států je Donald Trump zatím jediným americkým prezidentem, který své daňové dokumenty zveřejnit odmítá. Zdůvodňoval to tím, že stále procházejí auditem. Podle odborníků ale audit zveřejnění dokumentů nebrání.

Bílý dům považuje celou kauzu za nezákonnou. „Víte, že zoufale toužíte po sledovanosti, když jste ochotni porušit zákon kvůli příběhu o dvou stránkách daňového přiznání z doby před více než deseti lety," uvedl Bílý dům.

Neautorizované zveřejnění daňového přiznání je trestný čin, za který hrozí trest odnětí svobody až na pět let a pokuta až 5 tisíc dolarů, upozornila agentura AP. Televize MSNBC ale tvrdí, že uplatnila právo zveřejnit informace v obecném zájmu zakotvené v prvním dodatku ústavy.

Reklama

Související témata:

Doporučované