Hlavní obsah

Trump nekonzultoval rozhodnutí ohledně stažení vojáků ze Sýrie s klíčovým generálem

Trump se neporadil s generálem ohledně stažení vojáků ze Sýrie.Video: Valérie Dvořáková, AP, Reuters

 

Reklama

Americký generál Joseph Votel oznámil, že ho prezindent Donald Trump vynechal ze svého rozhodnutí stáhnout asi dva tísíce amerických vojáků ze Sýrie. O záměru Trumpa prý věděl, ale ten ho s ním nekonzultoval. Islámský stát je podle generála stále hrozbou a boj proti němu není u konce.

Článek

Americký generál a nejvyšší vojenský velitel USA na Blízkém východě Joseph Votel oznámil, že prezident USA Donald Trump s ním nekonzultoval své rozhodnutí ohledně stažení amerických vojáků ze Sýrie. Votel dohlíží na vojenskou činnost Spojených států v oblasti Sýrie.

O tom, že ho prezident Spojených států vynechal ze svého rozhodnutí, informoval senátory na Výboru ozbrojených sil ve Washingtonu. Trval také na tom, že Pentagon byl ale na prezidentův příkaz přípraven.

Podle generála Votela Trump sice veřejnost informoval o plánu někdy budoucnu vojáky ze Sýrie odsunout. Svůj záměr ale prezident potvrdil ještě dříve, než se s generálem poradil, píše zpravodajský web Independent.

„Nevěděl jsem o žádném konkrétním oznámení. Ale samozřejmě jsme si byli vědomi toho, že prezident vyjádřil touhu a záměr odejít z Iráku, odejít ze Sýrie,“ řekl generál během jednání výboru podle agentury AP.

Votelovo oznámení přišlo ve chvíli, kdy varoval před Islámským státem, jehož přítomnost je na území Sýrie a Iráku podle něj stále vážnou hrozbou. I když se jeho území výrazně zmenšilo, skupina má stále své bojovníky a spojence a může se tak kdykoli vrátit k boji.

Donald Trump oznámil, že chce stáhnout asi dva tisíce amerických vojáků ze Sýrie loni v prosinci. V lednu mluvčí koalice Syrských demokratických sil vedené Spojenými státy Sean Ryan uvedl, že proces stahování amerických vojáků už začal. Ryan to potvrdil agentuře AP s tím, že USA „zahájily proces obezřetného stahování ze Sýrie“.

„Upravujeme naši vojenskou pozici, plánujeme a provádíme záměrné, bezpečné a profesionální stažení vojáků i vybavení, přičemž zachováme dostatečnou moc v regionu," potvrdil generál Votel ve svém prohlášení.

Reklama

Doporučované