Hlavní obsah

Trump není hloupý. Má instinkty zvířete, říká legenda americké žurnalistiky Seymour Hersh

Výzva se Seymourem Hershem: O Trumpově Americe, nepřátelských médiích i ruském vměšování do voleb v USA.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Soupeři prezidenta Donalda Trumpa i novináři dělají stejnou chybu, šéfa Bílého domu podceňují, varuje ve Výzvě držitel prestižní Pulitzerovy ceny a znalec americké politiky Seymour Hersh.

Článek

Přestože Seymour Hersh (81) vždycky volil Demokraty a nemá prezidenta Donalda Trumpa rád, nemůže mu upřít efektivní taktiku, která má úspěch u voličů. Tvrdí, že mu Američané dávají své hlasy právě proto, že se nechová jako prezident.

„Nečte, nepřemýšlí, je nevzdělaný, ale není hloupý,“ hodnotí Trumpa jeden z nejslavnějších amerických novinářů, který se proslavil hlavně zveřejněním informací o americkém masakru vietnamských civilistů ve vesnici My Lai.

Hersh tvrdí, že v nedávných volbách do Kongresu Trump věděl, že ztratí Sněmovnu reprezentantů „Nezáleželo mu na tom. Soustředil se na to udržet Senát a věděl, že se Demokraté budou soustředit na svou sebevražednou taktiku ho ústavně obžalovat,” říká.

Trump má podle Hershe dobré instinkty, které mu pomáhaly už jako byznysmenovi. Přestože se americké ekonomice nebývale daří a nezaměstnanost klesá, prezident se v předvolební kampani soustředil na imigraci a „strašení“ karavanou migrantů v Mexiku.

„Ví, že ekonomická témata jsou hlavně pro vyšší vrstvy. Průměrní Američané, lidé z dělnické třídy, jdou spíš po jednodušších sděleních, i proto, že jim se ekonomicky lépe nedaří.“

„Šílená vláda a nepřátelská média“

Trumpovi podle amerického investigativního novináře velmi pomáhá, že se většina novinářů soustředí na prezidentovy komentáře na sociálních sítích, místo aby šli po skutečných tématech. Ta se podle Seymoura Hershe nabízejí, protože Trump sestavil snad tu „nejšílenější vládu v americké historii“.

„Média vydělávají na tom, že jsou nepřátelská vůči Trumpovi a novináři po prezidentovi jdou ze svého přesvědčení,” uvádí Hersh. Šéf Bílého domu údajně těží z toho, že se o něm reportuje emotivně. „Rozhodně bych Trumpa nenechal dominovat médiím každý den,“ vzkazuje americkým vydavatelům a šéfredaktorům.

Podle Hershe je ale nebezpečné, když Trump označuje novináře za „nepřátele lidu“.

Ani po nedávném incidentu na tiskové konferenci v Bílém domě mezi Trumpem a zpravodajem CNN nedoporučuje prezidenta bojkotovat. Vyzývá ale k podpoře a solidaritě s „odstavenými“ žurnalisty.

Zprávy o vměšování Ruska do amerických voleb Hersh v rozhovoru pro Seznam označuje za přehnané.

„Robert Mueller (zvláštní vyšetřovatel FBI, pozn. aut.) toho podle mě moc pohromadě nemá. Není ale pochyb o tom, že něco (vůči prezidentovi, pozn. aut.) udělá. Už taky několik lidí obvinil z trestného činu. Nemyslím si ale, že má v rukou opravdovou bombu,“ prohlásil slavný novinář na adresu zvláštního vyšetřování, které rozplétá roli Ruska v amerických prezidentských volbách před dvěma lety.

Proč si Trump podle Hershe zaslouží jako prezident jen minimální respekt? Jak šéf Bílého domu využívá negativní zprávy v médiích a proč je podle něj Trumpova vláda „nejhorší ze všech“?

Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované