Hlavní obsah

Trump nesouhlasí s vyslechnutím amerických občanů Rusy

Foto: Reuters

Donald Trump a Vladimir Putin po společném setkání v Helsinkách.

Reklama

Americký prezident Donald Trump nesouhlasí s žádostí Ruska o možnost vyslechnutí některých občanů USA. Mezi nimi je například i bývalý velvyslanec v Moskvě.

Článek

Americký prezident Donald Trump nesouhlasí s návrhem svého ruského protějšku Vladimira Putina, aby ruští vyšetřovatelé mohli vyslechnout několik amerických občanů. Uvedl to ve čtvrtek Bílý dům, ačkoliv ještě ve středu tvrdil, že prezident o schválení žádosti přemýšlí.

Mezi vyslýchanými měl být i bývalý americký velvyslanec v Moskvě Michael McFaul. Ten byl v úřadu za vlády Baracka Obamy v letech 2012-2014. Ten je znám ostrými výroky vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Rusko k seznamu uvedlo, že to souvisí s případem britského finančníka narozeného v USA Billa Browdera, někdejšího šéfa nejúspěšnějšího investičního fondu v Rusku Hermitage Capital. V červenci 2013 ho moskevský soud v nepřítomnosti odsoudil na devět let za daňové úniky, Browder ale tvrdí, že se stal obětí korupčního spiknutí.

Žádost přišla v reakci na obvinění dvanácti ruských agentů Washingtonem z útoku na jeden ze serverů demokratů. Putin na nedávném summitu NATO v Helsinkách po společné schůzce obou hlav uvedl, že by souhlasil s přítomností Američanů u výslechu zmíněných agentů. Účast podmínil stejnou možností pro ruskou stranu.

Putinův návrh původně Trump označil za úžasnou nabídku, američtí zákonodárci o takové možnosti hovořili značně kriticky. Také ministerstvo zahraničí zmíněné řešení výslechů podle USA Today považuje za naprosto absurdní.

Pro Trumpa je to další v řadě nepříjemností, které musí po summitu vysvětlovat. S nejtvrdší kritikou se v USA setkalo jeho prohlášení, které učinil na tiskové konferenci s Putinem, že nevidí důvod, proč by se Rusko do prezidentských voleb v roce 2016 vměšovalo. Po návratu do USA ale uvedl, že se přeřekl a že ve skutečnosti chtěl říct, že Rusko do voleb zasahovalo.

Reklama

Doporučované