Hlavní obsah

Trump neuspěl ani v Pensyvánii, soud odvolání jeho týmu odmítl

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Federální odvolací soud ve Filadelfii zamítl další z pokusů kampaně prezidenta Donalda Trumpa zvrátit vyhlášení výsledků voleb ve státě Pensylvánie. Trumpův tým tam podal žalobu, kterou chtěl uzavření hlasování zablokovat.

Článek

Pensylvánie oficiálně potvrdila výsledky voleb v úterý, Trumpův protikandidát Joe Biden zvítězil s náskokem zhruba 80 000 hlasů. Výhrou získal za tento stát 20 volitelů. Trumpův volební tým ale tvrdí, že v Pensylvánii se s hlasy demokratických voličů zacházelo jinak než s hlasy republikánů, čímž nebylo zajištěné rovné volební právo dané ústavou. Podle soudu však „tvrzení kampaně nejsou opodstatněná“.

„Svobodné, spravedlivé volby jsou podstatou naší demokracie. Obvinění z nespravedlivosti je závažné. Ale obvinění vyžadují konkrétní tvrzení a poté důkazy. Ani jedno v tomto případě nemáme,“ uvedl soudce odvolacího řízení Stephanos Bibas, kterého do funkce jmenoval Trump.

Mluvčí kampaně vítězného kandidáta Joe Bidena uvedl, že „tyto volby skončily a Donald Trump prohrál“. „Zoufalé a bezvýznamné soudní spory, jako je tento, budou nadále neúspěšné a nezmění skutečnost, že 20. ledna 2021 se prezidentem po složení přísahy stane Joe Biden,“ cituje CNN Mikea Gwina.

Právní zástupkyně Trumpovy kampaně Jenna Ellisová na Twitteru po rozhodnutí uvedla, že „aktivistická soudní mašinérie v Pensylvánii nadále kryje obvinění z masivních podvodů“, a slíbila, že případ předá Nejvyššímu soudu.

Prvoinstanční soudce Matthew Brann první žalobu odmítl a rozhodl, že Trumpův tým ji nemůže změnit ani znovu doplnit. Brann žalobu přirovnal k „Frankensteinově monstru“, které má být „nahodile spojené dohromady“. Případ pak minulý týden před soudem nižší instance obhajoval Trumpův právník Rudy Giuliani, který trval na tom, že volby v Pensylvánii doprovázely rozsáhlé podvody.

Celkem má podle projekcí amerických médií Biden 306 volitelů a Trump 232; ke zvolení prezidentem jich je potřeba nejméně 270. Hlasování sboru volitelů, které potvrdí nového prezidenta Spojených států, se má konat 14. prosince.

Reklama

Související témata:

Doporučované