Hlavní obsah

Trump nezapojí FBI do vyšetřování vraždy novináře. Naznačil, že by to ohrozilo prodej zbraní Saúdské Arábii

Trump zamítl žádost OSN o zapojení FBI do vyšetřování vraždy Chášakdžího.Video: Petr Juna, AP, Reuters

 

Reklama

Vraždu saúdského novináře Džamála Chášakdžího nebude vyšetřovat FBI. Americký prezident naznačil, že by takový krok mohl ohrozit prodej zbraní Saúdům.

Článek

Prezident Spojených států odmítl žádost OSN, aby se do vyšetřování vraždy saúdského novináře Džamála Chášakdžího zapojila FBI. Podle něj je kauza již „důkladně prošetřována“. Na otázku televize NBC kým, pak Trump odpověděl: „Všemi… Myslím tím, četl jsem již tolik hlášení.“ Prezident také nepřímo přiznal, že by zapojení Federálního úřadu pro vyšetřování mohlo ohrozit obchod se zbraněmi, který se Saúdskou Arábií nedávno uzavřel.

Devětapadesátiletý Chášakdží byl saúdskoarabský novinář, který působil z exilu ve Spojených státech. Ten byl v říjnu minulého roku na konzulátu v Istanbulu umučen k smrti, jeho tělo bylo pak zřejmě rozřezáno a rozpuštěno v kyselině. Podle stostránkové zprávy, kterou zveřejnila zvláštní vyšetřovatelka OSN, se jednalo o předem plánovanou vraždu, za kterou je odpovědná Saúdská Arábie.

Trump v květnu tohoto roku obešel Kongres a bez jeho svolení schválil prodej zbraní do Saúdské Arábie. Argumentoval přitom nutností posílit bojeschopnost Saúdské Arábie v návaznosti na vzrůstající agresi blízkého Íránu. Senát se však prezidentovu rozhodnutí vzepřel a připravil tři preventivní rezoluce, kterými se obchod snaží blokovat.

V rozhovoru pro NBC hlava USA také uvedla, že Saúdská Arábie není o nic horší než další země Blízkého východu. Ty označil jako „zlověstná a nepřátelská místa“. „Koukněte se na Írán a další země, které nebudu jmenovat,“ dodal Trump, „Nejsem hlupák, co by říkal, že s nimi nechci obchodovat. Mimochodem, když nebudou nakupovat od nás, od koho budou? Od Číňanů a Rusů. Děláme nejlepší vybavení na světě, ale oni si koupí skvělé vybavení z Ruska a Číny.“

Reklama

Doporučované