Hlavní obsah
Online

Celostátní karanténa na spadnutí. Izrael se bojí obřího nárůstu nakažených

Foto: Profimedia.cz

Snímek z ultraortodoxního města Bnej Brak.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Izraelská vláda projedná, zda opět kvůli nárůstu případů nákazy koronavirem zavede celostátní uzávěru. Informoval o tom dnes zpravodajský web BBC. Izraelské ministerstvo zdravotnictví ve středu evidovalo denní přírůstek 3904 nakažených, čímž se počet lidí, u nichž se koronavirus ve zhruba devítimilionové zemi prokázal od začátku pandemie, zvýšil na 142 582.

- Celosvětová bilance lidí zemřelých s covidem-19 přesáhla podle statistik agentury Reuters hranici 900 000. Koronavirem se dosud nakazilo 27,7 milionu lidí.

- Nová studie zjistila, že USA na počátku pandemie značně podcenila testování lidí a už v dubnu bylo pozitivních o 90 procent lidí více než udávaných 721 tisíc. Podle analýzy pravděpodobnosti zveřejněné v Nature Communications mohly Spojené státy do 18. dubna 2020 zaznamenat více než 6,4 milionu případů.

- Německo zařadilo Prahu na rizikový seznam. Přidat se plánuje i zbytek zemí EU.

Včerejší celodenní reportáž najdete zde:

  • V taoistickém chrámu jsou uschovány pamětní desky čínských obětí koronaviru

    Uvnitř taoistického kláštera v čínské provincii Šan-tung vznikla sbírka 558 pamětních desek se jmény a rodnými městy lidí, kteří zemřeli po nakažení koronavirem nebo při boji s pandemií. Je mezi nimi i jméno Li Wen-lianga. „Skutečná smrt člověka je, když na něj celý svět zapomněl,“ řekl taoistický kněz Liang Sing-jang, který zahájil sběr dat 29. ledna, krátce poté, co čínské úřady oznámily, že by se virus mohl dostat mezi lidi.

    Taoismus má v Číně desítky milionů následovníků a je jedním z pěti oficiálně schválených náboženství v zemi. Taoisté pomocí pamětních desek dopřávají duším po smrti místo k odpočinku, řekl Liang.

  • Britové se kvůli koronaviru bojí o Vánoce

    Británii možná čekají letošní Vánoce bez velkých rodinných sešlostí. Tradiční setkání by mohlo ohrozit nově oznámené omezení, podle kterého se v zemi nesmějí scházet skupiny o více než šesti lidech.

  • Nemocnice v Marseille jsou v krizovém stavu

    Ve francouzském departmentu Bouches-du-Rhône, kde se nachází i město Marseille, je momentálně obsazeno 95 % lůžek intenzivní péče, která byla vyčleněna pro pacienty s covidem-19, informuje agentura Reuters. Od poloviny července je právě Francie zemí, kde byl v rámci západní Evropy zaznamenán nejprudší nárůst v počtu nakažených.

    „Vracíme se k pracovní rutině, kterou jsme přijali v dubnu,“ řekl Reuters Dominique Rossi, urolog, který vede Lékařskou komisi nemocnic v Marseille. Francouzská vláda by už zítra mohla představit nová koronavirová opatření. Počet nově nakažených za den v zemi dosáhl rekordního maxima, nový přírůstek dělal téměř 10 000 nových případů nákazy.

  • Vzpomínka na 11. září bude v New Yorku jiná než obvykle

    Spojené státy si kvůli koronaviru připomenou výročí teroristických útoků z 11. září 2001 jinak než v předchozích letech. Změna, spočívající například v předčítání jmen obětí ze záznamu místo naživo, se dotkne především vzpomínkové akce v New Yorku. Příbuzní lidí, kteří při atentátu na Světové obchodní středisko zahynuli, na rozhodnutí reagovali různě, napsala agentura AP.

  • 372 nově nakažených, Řecko hlásí rekord

    Řecko informovalo, že za poslední den se nákaza prokázala u 372 lidí, což je dosud nejvyšší přírůstek od začátku epidemie. Celkem 114 případů je spojeno s ohniskem nákazy v potravinářském závodě na severu Řecka, 133 nakažených je z oblasti Atén a infikovaných přibývá i mezi migranty na ostrově Lesbos. V 11milionovém Řecku se dosud nakazilo téměř 12 500 lidí, 297 z nich zemřelo.

  • Situace se stabilizuje nebo zlepšuje, říká španělský epidemiolog

    Ve Španělsku se v porovnání se středečními údaji celkový počet nakažených zvýšil o více než 10 000 na zhruba 554 000. Španělské úřady v poslední době informují o přírůstku nakažených pomocí dvou číselných údajů: jedním je počet lidí, u nichž testy infekci prokázaly v posledních 24 hodinách, druhý počet nových případů. Většina z těchto „nových případů“ se ale zpětně přiřazuje ke konkrétním dnům, kdy byly testy provedeny, čímž se revidují statistiky z uplynulého období.

    Hlavní španělský epidemiolog Fernando Simón informoval, že za uplynulý den zemřelo 71 pacientů s covidem-19, čímž se počet obětí epidemie zvýšil na více než 29 500. V polovině regionů se ale podle něj situace stabilizuje nebo dokonce zlepšuje. V nemocnicích je nyní přes 8000 pacientů s vážnějším průběhem infekce, přes 1100 z nich je na jednotkách intenzivní péče.

  • Přepněte Vídeň na oranžovou, žádá kvůli nárůstu případů covidu-19 Kurz

    Ve Vídni přibývá případů nákazy, zvažuje se pro ni rozsvícení oranžového světla na rakouském koronavirovém semaforu. Čtvrteční Středoevropský deník píše i o obratu polského premiéra či nadějnějších vyhlídkách německé ekonomiky.

  • Ve Francii padl rekord, přibylo téměř 10 000 nakažených

    Ve Francii přibylo za den téměř 10 000 nových případů nákazy koronavirem, což je dosavadní rekord. Oznámilo to dnes ministerstvo zdravotnictví. Ve středu úřady hlásily něco přes 8500 nových nakažených. Už dvanáctým dnem v řadě se zvyšuje rovněž počet pacientů, kteří jsou kvůli vážnému průběhu nemoci covid-19 v nemocnicích, přibývá i těch, kdo jsou po nákaze na jednotkách intenzivní péče.

  • Trasovací aplikace zahnala finskou premiérku do izolace

    Finská premiérka Sanna Marinová se uchýlila opět do izolace, protože mobilní trasovací aplikace ukázala, že se možná ocitla v blízkosti osoby nakažené covidem-19. Nyní se 34letá politička podrobí testu na koronavirus, oznámila dnes podle agentury AFP finská vláda.

    Marinová je „bez příznaků a cítí se dobře“, uvedl kabinet ve svém komuniké.

  • Počty nakažených rostou v Itálii i Británii, Portugalci zpřísňují

    V Itálii i Británii se opět zvýšila denní bilance nových případů nákazy koronavirem. Podle britského ministerstva zdravotnictví přibylo za 24 hodin téměř 3000 infikovaných, italské úřady informovaly o téměř 1600 nově odhalených případech. Portugalsko dnes kvůli šířící se nákaze zpřísnilo některá opatření a omezilo možnost setkávání na skupiny maximálně deseti osob.

  • SAE od srpna evidují prudký nárůst nově nakažených

    Spojené arabské emiráty dnes zaznamenaly svůj třetí nejvyšší přírůstek nakažených koronavirem od začátku pandemie. Za uplynulý den se tam onemocnění covid-19 prokázalo u dalších 930 lidí. Vláda proto vyzvala obyvatele, aby dodržovali opatření, jež mají šíření nákazy zpomalit. Informovala o tom agentura Reuters.

  • Pandemie sníží ve 2021 daňové příjmy Německa o téměř 20 mld. eur

    Oživení po koronavirové krizi v Německu je mírnější, než se čekalo. Spolková, státní a místní vlády tak pravděpodobně příští rok zaznamenají o 19,6 miliardy eur (520,6 miliardy Kč) nižší příjmy z daní, než se předpokládalo v květnu. Uvedlo to dnes spolkové ministerstvo financí. Na úroveň před krizí by se příjmy z daní mohly vrátit v roce 2022.

  • Šéf AstraZeneca: Vakcína ještě může být do konce roku

    Navzdory pozastavení finální fáze klinických testů je možné, že bude vakcína firmy AstraZeneca proti koronaviru k dispozici ještě do konce tohoto roku. Podle agentury AFP to dnes řekl ředitel této farmaceutické společnosti, která na vývoji očkovací látky spolupracuje s Oxfordskou univerzitou.

    „Mohli bychom stále ještě mít vakcínu do konce roku nebo začátku roku příštího,“ uvedl dnes generální ředitel firmy AstraZeneca Pascal Soriot. Rozhodnutí o pokračování v pozastavených klinických testech nicméně není na samotné společnosti, ale na nezávislém panelu odborníků.

  • Norsko kvůli koronaviru možná omezí kontakty mezi lidmi

    Norsko pravděpodobně zpřísní opatření proti šíření koronaviru. Naznačila to dnes premiérka Erna Solbergová. Mohl by být snížen povolený počet účastníků veřejných akcí i soukromých sešlostí a univerzity by se mohly vrátit k přednášení online, předeslala podle agentury Reuters šéfka norské vlády.

    Ve skandinávské zemi, která má 5,4 milionu obyvatel, se za poslední týden vyskytlo 738 nových případů nákazy, což je největší týdenní nárůst od počátku dubna, uvedl norský Institut veřejného zdraví. Dohromady v zemi dosud úřady evidovaly 11 746 případů koronavirové nákazy a 265 souvisejících úmrtí.

  • Izrael kvůli nárůstu nově infikovaných zvažuje celostátní karanténu

    Izraelská vláda projedná, zda opět kvůli nárůstu případů nákazy koronavirem zavede celostátní uzávěru. Informoval o tom dnes zpravodajský web BBC. Izraelské ministerstvo zdravotnictví ve středu evidovalo denní přírůstek 3904 nakažených, čímž se počet lidí, u nichž se koronavirus ve zhruba devítimilionové zemi prokázal od začátku pandemie, zvýšil na 142 582. Bilance zemřelých s onemocněním covid-19 v Izraeli ve středu vzrostla o 11 na celkových 1054. Od úterý jsou zavřené školy a platí zákaz nočního vycházení ve 40 koronavirem nejpostiženějších oblastech v zemi.

  • Vlaky nejsou podle německé studie výrazným místem šíření covidu-19

    Vlaky nejsou v době pandemie nemoci covid-19 místem výrazného šíření infekce, cestování po železnici je tak pro veřejnost bezpečné. Tvrdí to na svém webu německé dráhy Deutsche Bahn, které se odvolávají na aktuálně zveřejněné dílčí výsledky studie berlínského výzkumného střediska Charité Research Organisation.

    Cílem dlouhodobé studie, jež začala v červnu a která skončí v únoru nadcházejícího roku, je zjistit, zda jsou průvodčí ve vlacích koronavirem ohroženi více než drážní zaměstnanci bez kontaktu s cestujícími. První fáze rozborů dokonce ukázala, že vlakvedoucí měli v krvi méně protilátek než jejich kolegové z údržby či strojvedoucí.

  • Vlastník British Airways kvůli dopadům pandemie omezí další lety

    Společnost IAG, která vlastní leteckou společnost British Airways a další aerolinky, omezí kvůli dopadům pandemie způsobené šířením nového koronaviru další lety. Dnes také potvrdila, že plánuje získat 2,7 miliardy eur (71,7 miliardy Kč) prodejem nových akcií, které nabídne se slevou. Zvýšením kapitálu chce lépe zvládat dopady pandemie na své podnikání.

  • AP: Lékaři pátrají, proč obezita souvisí s těžkým průběhem covidu-19

    V počáteční fázi pandemie covidu-19 si lékaři u pacientů s těžkým průběhem onemocnění všímali jedné věci: mnoho z nich bylo obézních. U lidí, kteří mají nadváhu, existuje vyšší pravděpodobnost, že se u nich rozvine řada zdravotních problémů, mezi nimi třeba srdeční onemocnění nebo cukrovka. Právě tyto nemoci patří k faktorům, které mohou vést k tomu, že koronavirovou infekci u dotyčného pacienta budou doprovázet závažné komplikace.

    Ale existují už také důkazy, že jen samotná obezita znamená vyšší riziko těžkého průběhu onemocnění covid-19. Z jisté studie, které se účastnilo 5200 nakažených, z nichž 35 procent bylo obézních, vyplynulo, že pravděpodobnost, že člověk skončí v nemocnici, byla větší u lidí s vyšším indexem tělesné hmotnosti (BMI). Bylo tomu tak i tehdy, když výzkumníci přihlédli k dalším zdravotním komplikacím, které pacienty zařadily do rizikové skupiny.

  • Studie: Kočky mohou být nakažené v mnohem větší míře, než se předpokládalo

    Podle nové studie se mohou kočky nakazit koronavirem v mnohem větší míře, než se dosud předpokládalo. Vědci z Huazhong Agricultural University zjistili, že ze 120 koček mělo 15 z nich protilátky. Vzorek zahrnoval 46 opuštěných koček ze tří útulků, 41 z pěti nemocnic pro domácí mazlíčky a 15 koček z rodin pacientů s výskytem covidu-19. Žádná z koček ve skutečnosti neměla pozitivní test na koronavirus nebo nevykazovala zjevné příznaky a podle zpětných návštěv žádná z nich nezemřela. V komentáři k zjištěním hlavní autor studie Meilin Jin uvedl, že i když v současné době neexistují žádné důkazy o přenosu z kočky na člověka, měla by být zvážena preventivní opatření. Původní studii najdete zde.

  • Koronavirus se objevil v univerzitních kampusech všech států USA

    Se začátkem zimního semestru na univerzitách v USA se koronavirus objevil v kampusech všech 50 států. Mezi studenty, učiteli a zaměstnanci země eviduje více než 40 000 případů covidu. Ohnisky jsou zejména místa společenského života studentů, spolky a organizace. Posledním známým případem šíření viru mezi studenty je večírek University of New Hamsphire, kterého se 29. srpna zúčastnilo více než 100 lidí a jen několik z nich mělo roušky.

Reklama

Hlavní zprávy