Hlavní obsah

Trump: Obchodní válka Číny a USA může skončit do čtyř týdnů díky dohodě

USA a Čína jednají o ukončení obchodní války.Video: AP

 

Reklama

Čína požaduje zrušení amerických dovozních cel, USA se jich zatím nechtějí vzdát. Podle Donalda Trumpa se však podařilo vyřešit některé rozpory mezi oběma zeměmi.

Článek

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že během čtyř týdnů by mohlo být dosaženo dohody, která má ukončit devítiměsíční obchodní válku mezi Spojenými státy a Čínou. Jeho čínský protějšek Si Ťin-pching mezitím vyzval k rychlému završení rozhovorů. Trump nicméně neohlásil datum, kdy se s čínským prezidentem sejde, aby obchodní válku ukončili, poznamenala agentura AFP.

„Jsme velice blízko k uzavření dohody,“ prohlásil Trump v Bílém domě. Přítomen byl místopředseda čínské vlády, který vede tým čínských vyjednávačů. „Postupujeme velice rychle dopředu, vyhlídky jsou velmi dobré a to bude velmi dobré pro všechny,“ uvedl. „Pokud budeme mít dohodu, budeme mít i summit,“ poznamenal s tím, že během čtyř týdnů – a možná i dříve – by mělo být jasněji.

Čínský prezident v poselství, které vicepremiér Liou Che podle agentury Nová Čína předal Trumpovi, naléhal na „rychlé završení jednání“. Sám Liou podle tohoto zdroje tvrdil, že obě strany „dosáhly nového konsenzu v důležitých otázkách“.

Liou měl podle původního plánu jednat ve Washingtonu jen dva dny, ale jednání mají dnes pokračovat s americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem.

Trump podle agentury Reuters uvedl, že se podařilo vyřešit některé z nejtěžších bodů, je ale třeba překlenout zbývající rozpory. Trump se podle agentury Reuters odmítl vyjádřit, co by se mělo stát s americkými dovozními cly. Čína požaduje jejich zrušení, zatímco američtí představitele jsou přinejmenším prozatím opatrní, než aby se takové páky vzdali.

Obchod mezi dvěma největšími ekonomikami světa loni podle amerických údajů dosáhl výše 660 miliard dolarů, z čehož na dovoz z Číny připadlo 540 miliard a na americký vývoz do Číny 120 miliard. Washington usiluje o rovnováhu v tomto obchodu, ale americký schodek se loni ještě prohloubil. V rámci tlaku na Peking zavedly USA loni dodatečná cla ve výši 10 až 25 procent na čínské zboží za více než 250 miliard dolarů a Trump hrozil cly na veškerý dovoz z Číny. Peking naopak odpověděl cly na americké zboží.

Reklama

Doporučované