Hlavní obsah

Trump odloží tradiční poselství o stavu unie. Kvůli sporu o federální rozpočet

Trump odloží projev o stavu unie kvůli sporu s Kongresem.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů, demokratka Nancy Pelosiová potvrdila, že Trumpovi jeho projev na půdě Sněmovny reprezentantů nepovolí, dokud nebude obnoveno financování vládních úřadů. Část z nich už je více jak měsíc bez peněz. Trump nemůže o projevu rozhodovat sám, oficiálně ho musí nejdříve pozvat dolní komora.

Článek

Americký prezident Donald Trump odloží každoroční prezidentské poselství o stavu americké unie kvůli jeho sporu s Kongresem o financování federálních úřadů. Trump to oznámil na sociální síti Twitter. Projev byl původně plánován na úterý 29. ledna.

Zprávu o stavu Spojených států prezidenti tradičně přednášejí ve Sněmovně reprezentantů. Demokratická předsedkyně této kongresové komory Nancy Pelosiová ale Trumpa vyzvala, aby poselství odložil, dokud nebude obnoveno financování federálních úřadů. Své stanovisko potvrdila i ve středu, kdy oznámila, že Trumův projev nepovolí, dokud bude vláda bez peněz.

Hlava státu nemůže sama o sobě o parlamentním projevu rozhodnout, musí vyčkat oficiálního pozvání dolní komory. Poselství o stavu unie, které prezident pronáší ve Sněmovně reprezentantů k členům obou komor Kongresu, je slavnostní událost zorganizovaná tradičně za účasti mnoha hostů. Pronést poselství ukládá prezidentům ústava.

Část úřadů je už více než měsíc bez peněz. Trump je s Kongresem ve při kvůli financím na vybudování zdi na hranicích s Mexikem.

Nejdříve se kvůli postoji Pelosiové spekulovalo o tom, že Trump přednese zprávu z Bílého domu. Ve středu v noci ale prezident náhradní plán vyvrátil. „Neexistuje žádné jiné místo, které by se historií, tradicí a významem mohlo rovnat sněmovní komoře. Těším se, že budu moci podat skvělou zprávu o stavu unie v blízké budoucnosti!" napsal Trump.

V tweetu prezident uznal, že Pelosiová jako předsedkyně sněmovny má výsadu odklad projevu navrhnout. „Projev přednesu, až bude financování obnoveno,“ dodal.

Reklama

Doporučované