Hlavní obsah

Trump odmítl nový Air Force One. Boeing nechápe, odkud ví, že je předražený

Donald Trump nařkl Boeing z předražování zakázky na prezidentské letouny. Firma si prý hraje s čísly.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Společnost Boeing má konstruovat pro budoucího prezidenta USA nové letadlo Air Force One. Donald Trump chce ale zakázku zrušit. Prý je příliš drahá. Boeing nařčení odmítá.

Článek

Čtyři miliardy dolarů neboli sto miliard korun. Tolik má stát nové letadlo amerického prezidenta, respektive letadla dvě. Částka je neoficiální, ale podle Donalda Trumpa rozhodně přemrštěná. Proto se rozhodl nové Boeingy 747 s tradičním názvem Air Force One odmítnout.

Televize CNN zjišťovala původ Trumpovy informace o celkové ceně zakázky. Budoucí prezident ho neuvedl. Zdroj ze společnosti Boeing televizi CNN řekl, že finální cenu zakázky nemůže odhadnout, protože Pentagon ještě nespecifikoval požadavky na vybavení Air Force One a letectvo ani nemá jasno, zda bude chtít dva nebo tři letouny.

Boeing se proti nařčení z předražené zakázky brání i oficiálně. V úterním prohlášení uvedl, že je vázán dosavadní výší zakázky, tedy 170 miliony dolarů. V rámci této předběžné zakázky se má upřesnit konkrétní podoba nových letounů.

Vláda by podle Trumpa měla zrušit objednávku, přestože americké letectvo již dříve oznámilo, že na dva nové letouny prezidentské letky uvolnilo 1,65 miliardy dolarů. Letectvo má ale ve svém rozpočtu do roku 2021 na dva letouny celkem 2,9 miliardy dolarů. Mají nahradit stávající dvojici prezidentských letadel, která dosluhují.

Trump chce otřást Washingtonem

Newyorský ekonom Max Wolff upozorňuje, že částku čtyři miliardy je nutné vnímat z pohledu federálního rozpočtu. Spojené státy každoročně hospodaří se čtyřmi biliony dolarů.

Wolff zároveň v komentáři pro Reuters naznačil, že Trumpovo odmítnutí nákladné zakázky je populistické. Jednoduše chce udělat něco, čím se zalíbí Američanům. Podobně to vidí i agenturní korespondentka Andrea Shalal. „Chce otřást Washingtonem. A zpochybňování velkých zakázek je jednou z cest, jak toho dosáhnout,“ zhodnotila Trumpův tweet.

S podobnou kritikou přišel kdysi i Barack Obama. V roce 2009 zpochybňoval zakázku na prezidentské vrtulníky, která se z původních šesti miliard dolarů vyšplhala takřka na dvojnásobek. O tři měsíce později Pentagon zakázku zastavil.

Ekonom Wolff říká, že případné zrušení zakázky neohrozí ani tak samotný Boeing, jako spíš obecně velké společnosti, které budou k zakázkám pro federální vládu přistupovat s opatrností.

Foto: www.whitehouse.gov

Prezidentská letka disponuje dvěma letouny, tradičně označovanými jako Air Force One. Název ale používá jakýkoliv letoun, na jehož palubě cestuje prezident USA.

Ceníková cena standardního Boeingu 747-8, který letectvo vybralo jako budoucí Air Force One, je 378,5 milionu dolarů. Než z běžného letadla vznikne prezidentská verze, musí dostát řady úprav. A nejde jen o estetickou záležitost. Air Force One by mělo disponovat například protiraketovým systémem, ochranou proti jadernému výbuchu nebo by mělo mít možnost tankovat palivo za letu.

Aktuální dvojici prezidentských letounů bude brzy třicet let. Objednal je Ronald Reagan a od roku 1990 je jako první využíval George H. W. Bush. Jejich provoz i údržba se postupně prodražuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované