Hlavní obsah

Trump odmítl zveřejnit stanovisko ke kauze ruského vměšování do voleb, které vydali demokraté

Memorandum demokratů o vměšování se ruských tajných služeb do amerických voleb zůstává tajné. Demokraté obviňují Trumpa z pokrytectví.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Výbor Sněmovny reprezentantů pro kontrolu tajných služeb zveřejnění stanoviska demokratů už dříve jednohlasně schválil. Prezident Donald Trump ale namítá, že zpráva obsahuje řadu „tajných a mimořádně citlivých pasáží” a je nutná její úprava.

Článek

Americký prezident Donald Trump zablokoval zveřejnění memoranda demokratických kongresmanů napadajícího republikánskou kritiku vyšetřovacích postupů Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) při objasňování údajného ruského vlivu na předloňské prezidentské volby v USA. Bílý dům Trumpovo rozhodnutí zdůvodnil obavami o národní bezpečnost. Informovaly o tom agentury Reuters a AP.

Právní poradce Bílého domu Don McGahn uvedl, že Trump se proti odtajnění memoranda postavil, neboť dokument obsahuje řadu „tajných a mimořádně citlivých pasáží”. Dodal nicméně, že prezident je v zájmu transparentnosti stále „nakloněn” zveřejnění memoranda, pokud budou provedeny jeho úpravy. Zároveň vyzval demokratické zákonodárce, aby upravili memorandum ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti.

Výbor Sněmovny reprezentantů pro kontrolu tajných služeb přitom již v pondělí zveřejnění stanoviska demokratů jednohlasně schválil. Trumpovo rozhodnutí by mohlo vyvolat konflikt mezi Bílým domem a Trumpovými republikánskými stoupenci v Kongresu na jedné straně a demokraty a kontrolními a bezpečnostními složkami na straně druhé. Odtajnění republikánské zprávy Trump začátkem února schválil i přes silné námitky ze strany FBI.

Demokraté vydali své stanovisko ke kauze ruského vměšování do prezidentských voleb. Zveřejnění musí schválit Trump

Nejnovější Trumpův krok vyvolal mezi demokraty pobouření. „Prezidentův dvojí metr v přístupu k transparentnosti je děsivý,” prohlásil vůdce demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer. „Miliony Američanů si nyní kladou jednoduchou otázku: co skrývá?” uvedl rovněž.

Vůdkyně demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová označila Trumpův krok za „součást nebezpečných a zoufalých zastíracích manévrů ze strany prezidenta” a demokratická senátorka Dianne Feinsteinová za „nejhorší pokrytectví”.

Opoziční demokraté se k vydání vlastního memoranda rozhodli proto, že nesouhlasili s republikánským výkladem vyšetřování a označili jej za ostudnou snahu zdiskreditovat celé vyšetřování ruské kauzy. Republikáni v takzvaném „Nunesově memorandu”, původně neveřejném dokumentu sestaveném šéfem sněmovního výboru pro tajné služby Devinem Nunesem a publikovaným se souhlasem Bílého domu, obvinili FBI z překročení pravomocí při pátrání po ruském vlivu na prezidentské volby v USA. Také tvrdí, že FBI byla a je proti Trumpovi dopředu zaujatá.

Někdejší ředitel FBI James Comey prohlásil, že republikánská zpráva je nečestná a zavádějící, za své podřízené se postavil také Comeyho nástupce Christopher Wray. Trump naopak krok republikánů ocenil a konstatoval, že dokument ho plně očistil. FBI pak vydala prohlášení, v němž se mluví o „hlubokých obavách vyvolaných opomenutím faktů, což má zásadní dopad na přesnost memoranda”.

Je evidentní, že Rusové ovlivnili americké prezidentské volby, řekl George Bush

Reklama

Doporučované