Hlavní obsah

Trump odvolal člena Národní bezpečnostní rady. Přesto zůstává jeho hlavním stratégem

Bannon již nezastává funkci stálého člena Národní bezpečnostní rady.Video: Veronika Svítilová

 

Reklama

Trumpův tým opět mění podobu. Z pozice stálého člena Národní bezpečnostní rady byl odvolán Steve Bannon. I nadále však zůstává Trumpovým hlavním stratégem.

Článek

Prezident USA Donald Trump ve středu odvolal svého hlavního stratéga Steva Bannona z funkce stálého člena Národní bezpečnostní rady. Ta je klíčovým poradním orgánem prezidenta v otázkách boje proti terorismu či vojenských misí.

Vysoký činitel Bílého domu, který chtěl zůstat v anonymitě, vysvětlil odvolání tím, že Bannonova budoucnost byla odsouzena k zániku po odchodu Trumpova poradce Michaela Flynna. Zastával funkci hlavního bezpečnostního poradce. Bílý dům tak naznačuje, že Bannon v radě zasedal mimo jiné kvůli tomu, aby dohlížel na Flynna.

Z Trumpova týmu odešel Steve Flynn.Video: Oliver Sálus

Flynn byl donucen odejít letos v únoru kvůli svým kontaktům s ruským ambasadorem ve Spojených státech Sergejem Kislyakem. Flynn, který podle CNN odstoupil právě kvůli vazbám na Rusko, byl ve funkci poradce Bílého domu méně než měsíc.

Trumpovým hlavním stratégem nadále zůstane Bannon, tedy někdejší šéf ultrapravicového webu Breitbart. Web je známý publikováním protižidovských, protimuslimských či sexistických materiálů.

Reklama

Související témata:

Doporučované