Hlavní obsah

Na Trumpa se po prohlášení o Jeruzalémě snesla vlna tvrdé kritiky

Trump oficiálně prohlásil, že Spojené státy uznávají Jeruzalém za hlavní město IzraeleVideo: AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump navzdory mezinárodní kritice oznámil, že nastal čas, aby USA uznaly Jeruzalém za hlavní město Izraele. Odmítavé reakce zazněly z celého světa.

Článek

Prezident Spojených států oznámil očekávané rozhodnutí. Prohlásil, že USA uznávají Jeruzalém hlavním městem Izraele. V projevu ve Washingtonu rovněž řekl, že pověřil ministerstvo zahraničí vypracováním plánu přesunu americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

To se ale neuskuteční minimálně v příštích šesti měsících, protože Trump dodal, že podepíše další půlroční odklad platnosti zákona o přesunu amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Trump proti všem

Kriticky se k Trumpovu rozhodnutí postavil generální tajemník OSN, ale mimo jiné také Turecko, Francie, Egypt, Írán, Jordánsko či Evropská unie. Nejostřeji reagovalo radikální palestinské hnutí Hamás, které vyzvalo arabské a muslimské země k bojkotu Spojených států.

Šéf Hamásu Ismáíl Haníja obvinil Trumpa, že nerespektuje zájmy Palestinců. Ti už prý budou vědět, „jak správně reagovat“. Podle Haníji ale Trumpův krok nic nezmění na „historických a zeměpisných faktech“.

Trump prohlásil, že jeho oznámení o uznání Jeruzaléma znamená začátek nového přístupu k řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Podle něj odkládání uznání Jeruzaléma za izraelské hlavní město stejně mír nepřineslo.

Podle Trumpa mírové řešení, podle Palestinců „polibek smrti“

Prezident rovněž uvedl, že řešením blízkovýchodního konfliktu mohou být i dva státy, pokud si to obě strany budou přát. Palestinci ale Trumpův krok považují doslova za „polibek smrti“. S Jeruzalémem počítají jako s hlavním městem vlastního státu.

Šéf Bílého domu v projevu zmínil, že Jeruzalém má zůstat posvátným místem tří náboženství - tedy judaismu, islámu a křesťanství. Oznámil také, že v příštích dnech na Blízký východ odcestuje americký viceprezident Mike Pence.

Pochvala přišla jen z Izraele 

Snad jediným státníkem, který Trumpa za jeho krok pochválil, byl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten označil dnešní oznámení Trumpa za historické. Podle Netanjahua jde o důležitý krok na cestě k míru.

„Toto je historický den. Jsme hluboce vděčni prezidentovi za jeho odvážné a správné rozhodnutí uznat Jeruzalém hlavním městem Izraele a připravovat otevření americké ambasády v tomto městě,“ prohlásil Netanjahu.

Reklama

Doporučované