Hlavní obsah

Trump oslavil Den díkůvzdání první návštěvou Afghánistánu

Trump pojedl přímo u stolu s vojáky.

Reklama

Americké Díkůvzdání v Afghánistánu. Prezident Donald Trump včera překvapivě promluvil k americkým vojákům na základně v Bagrámu. Oznámil oživení vyjednávání s Tálibánem. Během neohlášené návštěvy se sešel také se svým afghánským protějškem, Ašarfem Ghaním.

Článek

Jedná se o první návštěvu Donalda Trumpa v Afghánistánu. Promluvil k asi 1500 vojákům a řekl, že není místo, kde by Den díkůvzdání slavil raději. Následně s nimi povečeřel v kantýně tradičního krocana.

Do Afghánistánu Trump přiletěl dva měsíce poté, co v reakci na bombový útok v Kábulu zrušil mírové hovory s radikálním hnutím Tálibán. Včera ale prohlásil, že Tálibán o příměří dále usiluje a Spojené státy s ním znovu vyjednávají.

+1

To později také hnutí Tálibán potvrdilo. Jeho zástupci to řekli agentuře Reuters. Uvedli, že minulý týden absolvovali vícero jednání s americkými diplomaty v katarském městě Dauhá. Brzy by tak mohlo začít formální vyjednávání.

Trump také promluvil o stažení části Amerických vojáků. „Přesné číslo vám dáme později, k nějakému dojdeme. Abych byl upřímný, nevím, jestli vám to číslo chci říct, ale bude to velký rozdíl. Protože díky novým zbraním a technologiím jsme schopni udělat víc s méně lidmi.”

Podle oficiálního prohlášení Bílého domu měl Trump strávit díkůvzdání ve svém floridském letovisku. Ve středu večer ale tajně odletěl do Afghánistánu. Minulý rok o Vánocích podnikl americký prezident se svou ženou Melanií podobně nečekanou návštěvu Iráku.

Reklama

Doporučované