Hlavní obsah

Trump ostře proti The New York Times: Jste zrádci, vzkázal jim kvůli článku o kyberútocích

Prezident USA Donald Trump se na Twitteru opět opřel do novinářů.

Reklama

Americký prezident Donald Trump se na Twitteru pustil do deníku The New York Times. Ten v sobotu zveřejnil článek, který pojednává o údajném navýšení kybernetických pokusů o pronikání Spojených států do ruské rozvodné elektrické sítě.

Článek

„Věřili byste tomu, že selhávající New York Times právě přišly s tvrzením, že Spojené státy značně zvyšují kyberútoky na Rusko. Tohle je virtuální zrada kdysi skvělých novin, které žalostně touží po jakémkoli příběhu, i za cenu toho, že poškodí naši zemi,“ napsal v sobotu Trump na Twitter.

Reagoval tím na článek amerického deníku, který s odvoláním na nejmenované vládní zdroje informoval, že Trumpova administrativa využívá nových kybernetických prostředků, jež mají za cíl pronikat do rozvodné sítě Ruské federace.

Podle deníku mají opatření sloužit jako varování ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

„Dále, není to pravda! Dnes ve zkorumpovaných médiích zveřejní cokoli. Udělají nebo řeknou cokoli, bez jakéhokoli uvažování o následcích. To jsou praví zbabělci a bezpochyby nepřátelé lidu,“ pokračoval Trump v ostré kritice The New York Times.

NYT odpověděly tweetem, kde citovaly svůj článek. O jeho obsahu byl předem informován generál a velitel kybernetického oddělení armády Spojených států Paul Nakasone a prezidentův poradce pro národní bezpečnost John Bolton.

„Jak generál Nakasone, tak pan Bolton přes své mluvčí odmítli odpovídat na otázky ohledně pronikání do ruské elektrické sítě. Úředníci z Národní bezpečnostní rady také odmítli věc komentovat, ale řekli, že kvůli informacím The New York Times o zacílení na ruskou síť nemají obavy o národní bezpečnost. To může napovídat, že některá z narušení sítě byla cílená tak, aby si jich Rusové všimli,“ odpovědělo komunikační oddělení NYT Trumpovi.

Pode některých zdrojů, které článek cituje, Trump nebyl o detailech o útocích na ruskou elektrickou síť informován.

Reklama

Doporučované