Hlavní obsah

Trump otálí s rozhodnutím ohledně Guantánama. Na základně dál čekají vězni na propuštění

Vězni z Guantánama čekají na propuštěníVideo: AP

 

Reklama

Prezident Donald Trump žádá prošetření amerických metod pro vyšetřování podezřelých z terorismu. Za dobu, co je v úřadu, ale nedošlo k přesunutí ani propuštění žádného vězně ze základny Guantánamo.

Článek

„Je naprosto neslýchané, aby správní orgán učinil takový postoj, že z Guantánama nebude docházet k žádným přesunům - bez ohledu na fakta a individuální okolnosti,” řekla Pardiss Kebriaei, advokátka z Centra pro ústavní práva v New Yorku.

Návrhy exekutivy podepisuje prezident Trump a často žádá, aby se americké metody pro vyšetřování podezřelých z terorismu prošetřily. Někteří, kterým bylo řečeno, že budou z Guntánama přesunuti, na základně ale pořád zůstávají. Trump navíc stále váhá s podpisem propuštění hned pěti vězňů, které osvobodila ještě Obamova administrativa.

„Opravdu věřím, že spravedlnost je velmi účinný nástroj. Pokud jste nevinný člověk a říkají vám, že už nikdy neuvidíte světlo, nemělo by to automaticky znamenat, že ho opravdu neuvidíte,” svěřil se bývalý guantánamský vězeň Mohamedou Slahi. Ačkoliv soud kdysi rozhodl o jeho nevině, vláda ho za dalších sedm let poslala znovu za mříže. Slahi nyní bojuje za práva vězňů.

Trump zmínil na Twitteru ještě před tím, než se ujal úřadu prezidenta, že neplánuje další propouštění z Guantánama. „Jsou tam extrémně nebezpeční lidé, kterým by nemělo být umožněno vrátit se zpátky na bitevní pole,” uvedl striktně.

Guantánamo je nejstarší základna amerického námořnictva v zahraničí a od roku 2002 zde funguje vojenské vězení pro „ilegální bojovníky” v rámci války proti terorismu. Zacházení s tamějšími vězni je přitom léta terčem kritiky nejen lidskoprávních organizací.

Reklama

Doporučované