Hlavní obsah

Trump otočil: souhlasí s předáním moci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Americký prezident Donald Trump se ve videu zveřejněném na Twitteru zavázal k řádnému předání moci nové administrativě Joea Bidena a odsoudil středeční vpád svých příznivců do budovy Kongresu.

Článek

Trump se ve čtvrtek večer vrátil na Twitter po 12hodinovém zablokování účtu, ke kterému došlo poté, co společnost uvedla, že jeho tweety mohou vyvolávat násilí. Ve videu, které zveřejnil na Twitteru, podle webu BBC poprvé před kamerou připustil, že jeho prezidentství brzy skončí – přestože explicitně nezmínil nově zvoleného prezidenta Joea Bidena ani výslovně neuvedl, že prohrál.

„Nová administrativa bude slavnostně uvedena do funkce 20. ledna. Nyní je nutné se zaměřit na zajištění klidného, řádného a hladkého předání moci. Tento okamžik vyžaduje smíření,“ uvedl Trump ve videu.

Trump se také vyjádřil ke středečnímu vpádu svých příznivců do sídla Kongresu. Uvedl, že jej pobouřilo „odporné“ násilí, které události provázelo. „Jako všichni Američané jsem pobouřený násilím, bezprávím a chaosem,“ řekl Trump. Spojené státy musí být podle Trumpa vždy „národem práva a pořádku“. Dodal, že okamžitě povolal Národní gardu a policii, aby budovu zajistily a „vyhnaly vetřelce“.

Nové video agentura AP označila za „úplný zvrat“ oproti videu, které Trump zveřejnil o 24 hodin dříve a ve kterém směrem k lidem řádícím v Kongresu uvedl, že je miluje a že jsou velice neobyčejní. „Vím, že jste zklamaní, ale chci, abyste věděli, že naše neuvěřitelná cesta teprve začala,“ vzkázal ale na závěr nového proslovu svým podporovatelům.

Prezidentu Trumpovi ze současného mandátu zbývá pouze 12 dní, ve funkci možná ale stráví ještě kratší dobu. Pokud viceprezident Mike Pence nevyužije 25. dodatek americké ústavy, který řeší situaci, v níž prezident není schopen vykonávat svou práci, ale sám neodstoupí, předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová se proti Trumpovi podle BBC pokusí zahájit již druhý proces tzv. impeachmentu, tedy ústavní žaloby. Vzhledem k nedostatku času ale ani jedna z variant podle agentury AP není příliš pravděpodobná.

V návaznosti na středeční události v budově Kongresu se zvedla vlna odchodů Trumpových spolupracovníků. Na svou funkci rezignovala už druhá členka Trumpovy vlády, ministryně školství Betsy DeVosová. Několik hodin před DeVosovou se vzdala funkce ministryně dopravy Elaine Chaová. Již před nimi své posty mimo jiné opustili personální šéfka první dámy Stephanie Grishamová nebo náměstek bezpečnostního poradce Bílého domu Matt Pottinger.

V Kongresu se ve středu mělo projednávat finální schválení vítězství demokrata Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách. Výtržníci z řad demonstrantů vtrhli do budovy Kapitolu a narušili jednání obou komor Kongresu. Nepokoje mají pět obětí na životech, policie uvnitř budovy Kongresu zastřelila Trumpovu podporovatelku, další tři lidé zemřeli kvůli náhlým zdravotním příhodám. V pátek ráno středoevropského času policie amerického Kapitolu potvrdila, že zraněním podlehl i policista, který areál chránil.

Reklama

Související témata:

Doporučované