Hlavní obsah

Trump oznámil velký den pro USA. Zahájí stavbu zdi s Mexikem a omezí migraci

Donald Trump podepíše příkazy o migraci, které zakážou přístup migrantům do USA.

 

Reklama

USA dočasně zakáže přijímat uprchlíky ze Sýrie, Iráku, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska a Súdánu.

Článek

Nový prezident Spojených států Donald Trump se chystá podepsat několik exekutivních příkazů, které se týkají migrace. Mimo jiné tím dočasně zakáže přijímání přistěhovalců ze Sýrie a dalších blízkovýchodních zemí. Informovaly o tom agentury Reuters a AP.

„Zítra (dnes) je v plánu velký den pro národní bezpečnost. Kromě mnoha jiných věcí postavíme zeď!” uvedl v úterý Donald Trump na svém Twitteru. Podpisem by měl dát zelenou stavbě zdi mezi USA a Mexikem, kterou přislíbil už v předvolební kampani. Během té často používal ostrá vyjádření na adresu obyvatel muslimských zemí a přislíbil, že zakáže vstup všech muslimů na americké území. Slib ale později zmírnil.

Podle agentury Reuters bude kvůli exekutivním příkazům zakázáno přijímat uprchlíky ze zemí, které americké úřady vyhodnotily jako rizikové. O migraci se bude rozhodovat až poté, co bude zpřístupněn proces prověřování občanů těchto států. Na seznamu je vedle Sýrie také Irák, Írán, Jemen, Libye, Somálsko a Súdán. Prezident by mohl instruovat ministerstvo zahraničí, aby nevydávalo víza obyvatelům zmíněných zemí či celní a pohraniční úřad, aby nevpouštěl do země majitele již vydaných víz.

Podle agentruy AP Donald Trump detaily plánu stále zvažuje. V současnosti ale počítá s nejméně čtyřměsíčním zákazem přijímání uprchlíků.

Ministerstvo zahraničí, do jehož čela bude Senát schvalovat Trumpova nominanta Rexe Tillersona, se podle Trumpova mluvčího chystá začít pracovat na zpřísnění prověrek migrantů ihned po nástupu nového ministra.

Video: Jak bude vypadat Trumpova zeď na hranici s Mexikem.

Reklama

Doporučované