Hlavní obsah

Trump oznámil vyslání letadlové lodi ke KLDR. Ta ale míří úplně opačným směrem

Americká letadlová loď se plaví na cvičení do Indického oceánu.Video: Josef Mačí

 

Reklama

S americkými výhrůžkami severkorejskému režimu to nebude tak horké, jak by se na první pohled mohlo zdát. Carl Vinson dorazí ke Korejskému poloostrovu až koncem dubna.

Článek

Americká administrativa v čele s Donaldem Trumpem tvrdila, že ke břehům Korejského poloostrova vyslala letadlovou loď Carl Vinson a další plavidla. Ukázalo se ale, že námořní skupina míří opačným směrem.

„Posíláme armádu. Velmi silnou. Máme ponorky, mnohem silnější, než je letadlová loď,” řekl v rozhovoru pro Fox Business americký prezident Donald Trump 12. dubna.

Vyslání lodi označila severokorejská tisková agentura KCNA za „nic jiného než lehkomyslný agresivní akt zvyšující napětí v regionu".

Skutečnou trasu letadlové lodi prozradila ale sobotní fotografie na stránkách amerického námořnictva, na níž plavidla projíždí Sundským průlivem mezi indonéskými ostrovy Sumatra a Jáva. Američtí námořníci míří na plánované cvičení v Indickém oceánu, zhruba 5 500 kilometrů od Korejského poloostrova.

Může za chybu Pentagon nebo Bílý dům?

Přitom ministr obrany James Mattis ještě minulý týden před novináři prohlásil, že cvičení bylo zrušeno. Podle CNN ale Mattis zaměnil fakta, protože se neuskuteční pouze plánovaná zastávka v australském přístavu.

Pentagon a Bílý dům se nyní dohadují, kdo nese za chybnou informaci odpovědnost.

Námořní skupina Carl Vinson, kterou tvoří stejnojmenná letadlová loď, torpédoborec a menší bojové plavidlo, zamíří ke Korejskému poloostrovu až po skončení cvičení.

„Naše služba byla prodloužena o 30 dnů kvůli zajištění trvalé přítomnosti v pobřežních vodách Korejského poloostrova,” napsal na Facebook velitel námořní skupiny Jim Kilby.

Do Japonského moře by měla letadlová loď dorazit na konci dubna.

Reklama

Doporučované