Hlavní obsah

Trump oznámil, že USA odstupují od jaderné dohody s Íránem

Trump rozhodl, že USA odstoupí od dohody s Íránem.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Dohoda s Íránem byla podle Trumpa velkou ostudou pro americké občany. Írán označil americký prezident za největšího světového sponzora teroru. Trumpovo rozhodnutí pochválil Izrael, EU je naopak považuje za znepokojivé.

Článek

Americký prezident vypověděl jadernou dohodu s Íránem. Okamžitě po skončení tiskové konference potvrdil svoje rozhodnutí podepsáním exekutivního příkazu. Zároveň oznámil úmysl uvalit na Írán nejvyšší stupeň ekonomických sankcí, stejně tak jako na možné spojence íránského režimu.

Okamžitě poté poděkoval Trumpovi izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten na tiskové konferenci uvedl, že dohoda dláždila cestu k násilí a nedokázala zmírnit agresivitu Íránu. Irán obvinil ze stavby vojenských základen v Sýrii, jejichž účelem je ohrožovat Izrael.

Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová naopak prohlásila, že Evropská unie od dohody s Íránem odstupovat nehodlá. Rozhodnutí USA podle francouzského prezidenta Macrona litují Francie, Velká Británie a Německo.

Írán bude dodržovat mezinárodní jadernou dohodu z roku 2015 i poté, co od ní odstoupily Spojené státy. Řekl to dnes v přímém televizním přenosu íránský prezident Hasan Rúhání, který se vyjádřil krátce po vystoupení amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Světový sponzor teroru

Trump na tiskové konferenci označil íránský režim za největšího světového sponzora terorismu. Podle něj Íránský režim rozsévá „chaos a teror a vykořisťuje svůj vlastní lid”.

Dohoda s Íránem, kterou uzavřel Trumpův předchůdce Barack Obama, byla podle Trumpa od základu nefunkční a naopak Íránu umožnila získat miliony dolarů. To, že byla dohoda někdy uzavřena, je podle Trumpa ostudou pro něho samotného jako pro občana Spojených států.

Trump se odvolal na informace, které minulý týden zveřejnil právě izraelský premiér Netanjahu. Mělo se jednat o důkazy toho, že Írán od počátku dohodu porušoval tím, že zkoumal jádro nejen pro mírové účely, ale také k vývoji nukleárních zbraní.

Reklama

Související témata:

Doporučované