Hlavní obsah

Trump píše Muellerovi: O schůzce s ruskou právničkou nevím nic

Trump popírá obvinění vyšetřovatele Roberta Muellera.Video: Eva Krchová, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump sdělil zvláštnímu vyšetřovateli FBI Robertovi Muellerovi, že nevěděl o setkání svého syna s ruskou právničkou. Natalja Veselnická měla štábu budoucího prezidenta USA dodat kompromitující informace o protikandidátce Hillary Clintonové.

Článek

Podle televize CNN to prezident uvedl v písemné odpovědi na dotazy zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera. Jeho tým pátrá po stopách ruského vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016, které Trump vyhrál.

Podle zdrojů, které jsou podle CNN obeznámené s obsahem písemné odpovědi, nebyl Trump o schůzce právničky Natalje Veselnické s jeho synem Donaldem v newyorské Trump Tower předem informován. Schůzka se uskutečnila v červnu 2016 a podle Donalda Trumpa mladšího žádné kompromitující poznatky o Clintonové nepřinesla.

V písemných odpovědích, které Mueller dostal minulý týden, Trump prý rovněž píše, že jeho tehdejší volební poradce Roger Stone mu neřekl nic o tom, že by předem věděl o chystaném zveřejnění ukradených e-mailů Demokratické strany na serveru WikiLeaks. Korespondence, která měla Clintonovou kompromitovat, se údajně zmocnili ruští hackeři napojení na Kreml.

Sám Stone v rozhovoru s CNN popřel, že by někdy s Trumpem o WikiLeaks mluvil. Podle televize NBC má Muellerův tým údajně podezření, že Stone a jeho spolupracovník Jerome Corsi o ukradených e-mailech věděli ještě dřív, než je server WikiLeaks zveřejnil. To by mohlo naznačovat spojení Trumpových tehdejších poradců s Ruskem.

V rámci vyšetřování ruského ovlivňování voleb už padla první obvinění. Robert Mueller už obvinil bývalého šéfa Trumpova volebního štábu Paula Manaforta z nezákonného lobbingu a finančních machinací. Trump nicméně nevyloučil, že Manafortovi udělí milost. Americký prezident to řekl v rozhovoru, který ve středu otiskl list New York Post.

Manafort, který v roce 2016 vedl Trumpovu prezidentskou kampaň dva měsíce, není s pátráním po ruském vlivu na volby bezprostředně spojen.

Muellerův tým nicméně soudí, že při vyšetřování údajných Manafortových daňových úniků, praní špinavých peněz a nezákonného lobbingu pro proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, by mohly některé informace o poměrech v Trumpově okolí vyjít najevo.

Trump se Manaforta zastává opakovaně, v rozhovoru pro New York Post o něm řekl, že je „skutečně velmi statečný“. Muellerovo vyšetřování je podle prezidenta honem na čarodějnice, který by měl co nejdřív skončit.

„To by mohl v pátrání pokračovat až do smrti!“ postěžoval si Donald Trump na adresu zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera newyorskému listu.

Reklama

Doporučované