Hlavní obsah

Trump plánuje pomstu republikánům. Vyhrožuje novou stranou

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump před odletem z Bílého domu.

Reklama

Donald Trump podle amerických médií strávil první víkend bez funkce plánováním odplaty vůči těm, kteří ho zradili. Pozornost je tak nyní zaměřena na rozpory uvnitř Republikánské strany ohledně druhé ústavní žaloby na exprezidenta.

Článek

V pondělí večer předá americká Sněmovna reprezentantů Senátu ústavní žalobu na Donalda Trumpa. Druhému impeachmentu čelí bývalý prezident kvůli obviněním z podněcování nepokojů, které se 6. ledna odehrály na půdě washingtonského Kapitolu. Incident si vyžádal pět obětí, jednu navíc z řad policistů.

V neděli, čtyři dny po odchodu z Bílého domu, Trump i nadále pokračoval v náznacích týkajících se vytvoření nové politické strany. Podle britského listu The Guardian jde o výhrůžku, která by mohla v případě rozhodování o uznání viny ovlivnit nerozhodné senátory v Trumpův prospěch. Žalobou se Senát bude zabývat až od 9. února.

Podle amerického listu The Washington Post Trump strávil víkend ve svém floridském resortu Mar-a-Lago. Kromě golfu jeho čas ale naplňovaly také diskuse o tom, jak si udržet význam a vliv, nebo debaty o tom, jak sesadit republikány, kteří mu nebyli „loajální“.

Podle informací listu se Donald Trump nechal slyšet, že jeho hrozba vytvořením nové politické strany mu dává jistou páku, která by mohla některým senátorům zabránit hlasovat pro jeho odsouzení. Takový verdikt by mohl vést i k zákazu opětovné kandidatury na prezidentský post.

Později v neděli však se svými informacemi přispěla také korespondentka listu The New York Times (NYT), podle jejíhož zdroje „obeznámeného s Trumpovým myšlením“ měl exprezident od zmiňované výhrůžky upustit. Bývalá hlava státu totiž byla upozorněna, že „hrozba třetí stranou a současné vyhrožování v případě primárek nemá smysl“.

Mezi ty, jejichž názory již nejsou v souladu s těmi Trumpovými, patří například Liz Cheneyová, republikánská členka Sněmovny reprezentantů, guvernér státu Georgie Brian Kemp a další, kteří odmítli podpořit tvrzení o podvodech během prezidentských voleb. Někteří republikáni také Trumpa obvinili z podněcování nepokojů, jejichž cílem bylo sídlo Kongresu.

V neděli se pak vysoce postavení republikáni názorově střetli kvůli Trumpovu procesu a také budoucnosti strany. Například podle Mitta Romneyho, senátora za stát Utah, který minulý rok jako jediný z Republikánské strany hlasoval pro odsouzení Trumpa v případě prvního impeachmentu, jsou obvinění proti bývalé hlavě státu velmi vážná.

„Nakopnul dav a povzbudil ho, aby pochodoval na Kapitol v době, kdy Kongres vykonával svou ústavní odpovědnost,“ sdělil Romney v rozhovoru s americkou CNN. „Ta obvinění jsou velmi vážná a prezident se ještě neobhájil. Zaslouží si šanci být vyslechnut, ale je důležité, abychom si prošli normálním soudním procesem a dosáhli řešení.“

Očekává se, že pro Trumpovo usvědčení budou hlasovat i další republikáni jako Lisa Murkowská nebo Susan Collinsová. Aby bylo dosaženo odsouzení, musí s 50 demokraty hlasovat celkem 17 zástupců Republikánské strany. Toho půjde dosáhnout jen stěží.

„V této zemi už nyní máme planoucí oheň a tohle je jako vzít benzin a nalít ho na něj,“ sdělil v neděli pro Fox News senátor za stát Florida Marco Rubio, podle kterého je proces hloupý a kontraproduktivní. Situaci také přirovnal k událostem týkajícím se bývalého amerického prezidenta Richarda Nixona. Udělení milosti v případě jeho trestných činů a provinění bylo podle Rubia důležité pro posun země kupředu.

Podle již zmiňované korespondentky listu NYT Maggie Habermanové Trump navíc momentálně věří v menší počet republikánských hlasů ve prospěch svého odsouzení, než jaký by byl, kdyby se hlasování odehrálo okamžitě po událostech 6. ledna.

Reklama

Doporučované