Hlavní obsah

Trump podepsal dekret o uvalení cla na čínské zboží

Americký prezident Donald Trump podepsal dekret o uvalení cla na zboží z Číny.Video: Veronika Krátká, AP, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump podepsal dekret, který by mohl mít za důsledek uvalení cel na čínské zboží. V průběhu patnácti dnů vytvoří americké úřady seznam produktů, kterých se budou cla týkat.

Článek

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek podepsal dekret, který by mohl vést k uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů, v přepočtu 1,2 bilionu korun. Opatření je reakcí na údajné čínské krádeže amerického duševního vlastnictví, které začaly Spojené státy vyšetřovat minulý rok v srpnu.

Bílý dům uvedl, že úřad obchodního zmocněnce USA by měl během 15 dnů vytvořit seznam čínských produktů, na které by mohla být nová cla uvalena. Americké ministerstvo financí bude mít navíc za úkol navrhnout opatření, která by omezila čínské investice ve Spojených státech.

Čína již varovala, že podnikne „veškerá potřebná opatření“ na svou obranu. Vyvolala tak obavy z vypuknutí obchodní války mezi dvěma největšími ekonomikami světa. Trump nicméně před podpisem dekretu zdůraznil, že Čínu považuje za přítele.

Agentura Reuters uvedla, že obě země navázaly diplomatické vztahy v roce 1979. Bilaterální obchod vzrostl za tu dobu 232krát a celková investice obou států překročila 230 miliard dolarů. Americké průmyslové subjekty projevily obavy z jednostranných opatření Spojených států. Proti se již vyjádřilo 45 podnikatelských skupin.

Čínský premiér Li Kche-čchiang již v úterý uvedl, že případná obchodní válka mezi Čínou a Spojenými státy nebude mít žádného vítěze. Čína podle něj tuto obchodní válku nechce a doufá, že se podaří spory urovnat.

Reklama

Doporučované