Hlavní obsah

Trump podepsal zákon, který podporuje protestující v Hongkongu. Šikana, tvrdí Čína

Foto: ČTK

Policejní zásah proti demonstrujícím v Hongkongu.

Reklama

Zákon o lidských právech a demokracii v Hongkongu minulý týden odsouhlasila Sněmovna reprezentantů a po ní Senát. Ve středu ho schválil i americký prezident Donald Trump. Proti jeho kroku ostře protestovala hongkongská i čínská vláda.

Článek

Podle nového zákona bude muset Peking Washingtonu pravidelně podávat zprávu o stavu hongkongské autonomie. Spojené státy udržují s Hongkongem zvláštní obchodní vztah, a pokud by Čína práva Hongkongu nedodržovala, USA by mohly toto semiautonomní čínské město speciálního postavení zbavit. Krok by tak značně poškodil stav hongkongské ekonomiky.

Trump zároveň podepsal i zákon zakazující prodej zbraní a munice, které se používají pro potlačování demonstrací, hongkongské policii. Nový zákon navíc americkému prezidentovi umožňuje uvalit sankce či omezit možnost cestování osobám, které budou zodpovědné za svévolné zadržování, mučení, nucení hongkongských lidí k přiznání nebo za jiné porušení mezinárodně uznávaných lidských práv.

„Podepsal jsem tyto zákony z úcty k prezidentu Si Ťin-pchingovi, Číně a lidu Hongkongu v naději, že vůdci a zástupci Číny a Hongkongu dokážou pokojně řešit své rozpory tak, aby zajistili dlouhodobý mír a prosperitu pro všechny,“ uvedl americký prezident v prohlášení.

Podle prohlášení amerického prezidenta ale bude administrativa moci vymáhat pouze některá z těchto opatření, jelikož některá z nich kolidují s omezeními Trumpa v možnosti vykonávat zahraniční politiku.

Nově schválený zákon vyvolal vlnu nevole u čínské vlády. Podle čínského ministerstva zahraničí zákon „vážně zasahuje do vnitřních záležitostí Hongkongu a do domácí politiky Číny” a „silně porušuje mezinárodní zákony a základní pravidla mezinárodních vztahů”. Pokud se Washington bude dál chovat tímto způsobem, přijme Čína tvrdá protiopatření, vzkázalo ministerstvo Spojeným státům. Ty zároveň rezort nařkl ze šikany a podpory násilných trestných činů.

Hongkongská vláda v reakci na Trumpův podpis uvedla, že zákon vyšle demonstrantům chybný signál a že k uklidnění situace nepřispěje.

Protivládní protestující tomuto zákonu dlouho vyjadřovali podporu. „Předčasný dárek k díkuvzdání”, jak podpis zákona někteří nazvali, je tak již druhým symbolickým vítězstvím demonstrujících během několika dnů – v neděli vyhráli s velkým náskokem komunální volby prodemokratičtí kandidáti. Ti ovládli celkem sedmnáct z osmnácti hongkongských okrsků. Podle světových médií jde o ukázku masivní solidarity s prodemokratickým protestním hnutím.

Hongkongem zmítají protivládní protesty už půl roku. Jejich účastníci požadují demokratické reformy. Demonstrace v posledních týdnech pravidelně přerůstají v násilné střety protestujících s policií, která pozatýkala už tisíce lidí. Vyžádaly si už nejméně dvě oběti.

Reklama

Doporučované