Hlavní obsah

Trump pogratuloval Erdoganovi k výsledkům referenda, pozorovatelé kritizují nerovné podmínky kampaně

Trump pogratuloval Erdoganovi k vítězství v referendu.

 

Reklama

Turci dali prezidentu Erdoganovi větší moc. Postoj americké vlády ale v otázce tureckého referenda není jednotný. Ministerstvo zahraničí chce odpovědi na několik otázek.

Článek

Donald Trump po telefonu pogratuloval tureckému prezidentovi Erdoganovi k výsledkům referenda. Americké ministerstvo zahraničí ale zastává v otázce tureckého referenda poněkud jiný názor než prezident. Ministerstvo požaduje, aby Erdogan uvedl na pravou míru nesrovnalosti při hlasování, a urgovalo vysvětlení nerovných podmínek v období kampaně.

Ty zmiňují i mezinárodní pozorovatelé hlasování, například Rakušanka Alev Korunová, která rakouské stanici ORF řekla, že zmanipulováno mohlo být až 2,5 milionu hlasů. Průběh referenda kritizovalo také OBSE, podle organizace nevyhovovalo mezinárodním standardům. Mise OBSE také poukázala na to, že v kampani dostali více prostoru zastánci změny ústavy a že vláda umlčela kritiky kromě jiného zatýkáním novinářů.

Turci v neděli odhlasovali 18 změn ústavy a z Turecka udělali prezidentskou republiku. Změny však prošly jen těsnou většinou, podle stále neoficiálních výsledků se pro vyslovilo 51,4 procenta voličů. Oficiální výsledky by měly být zveřejněny zhruba do deseti dnů.

Podle hlavní turecké opoziční strany provázely nedělní referendum o změně ústavy podvody, a bude proto u soudu žádat zrušení výsledků. Turecko veškerou mezinárodní kritiku odmítá.

V pondělí vyšly do ulic Istanbulu více než tři tisícovky lidí, které proti výsledkům referenda protestovaly. Objevila se i hesla jako „Bok po boku proti fašismu” nebo „Zloděj, vrah, Erdogan”.

Reklama

Doporučované