Hlavní obsah

Trump pohrozil, že se při summitu G20 nesejde s Putinem. Nelíbí se mu ruská agrese vůči Ukrajině

Donald Trump pohrozil, že kvůli Ukrajině zruší plánovanou schůzku s Vladimirem Putinem.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump pohrozil, že by mohl kvůli nedělnímu incidentu v Kerčském průlivu zrušit plánovanou schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na okraj summitu G20 v Argentině. Prezident to řekl v rozhovoru, který dnes zveřejnil list The Washington Post. Představitelé dvacítky největších ekonomik světa se v Buenos Aires sejdou v pátek a v sobotu.

Článek

„Možná na tu schůzku nepůjdu. Nelíbí se mi ta agrese. Vůbec tu agresi nechci,“ řekl americký prezident v rozhovoru s deníkem The Washington Post. Zdůraznil, že nyní čeká na „úplnou zprávu“ svého týmu bezpečnostních poradců, na základě které rozhodne o dalším postupu.

Zpráva, kterou Trump očekává, se má týkat nedělního ozbrojeného incidentu v Kerčském průlivu mezi Černým a Azovským mořem. Ruské lodě tam zadržely tři plavidla ukrajinské armády. Část z 24 členů jejích posádek poslal ruský soud v Simferopolu v úterý do vazby, zbylí námořníci stanou před soudem dnes. Kyjev na incident reagoval vyhlášením válečného stavu v části země.

Trump už v pondělí uvedl, že se mu nelíbí, co se nyní děje mezi Ruskem a Ukrajinou, a ujistil, že na řešení pracuje spolu s evropskými politiky.

Bílý dům v úterý oznámil, že se Trump na okraj summitu G20 v argentinské metropoli hodlá sejít s řadou představitelů největších ekonomik světa. Kromě setkání s Putinem má zatím na programu také schůzky s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, japonským premiérem Šinzó Abem, tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a indickým premiérem Naréndrou Módím. Sejít by se měl také s prezidentem hostitelské země Mauriciem Macrim. Na sobotní pracovní večeři s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem hodlá Trump jednat o obchodní dohodě mezi Pekingem a Washingtonem.

Reklama

Doporučované