Hlavní obsah

Trump: Pokud se mnou bude zahájen impeachment, hrozí zhroucení trhu

Foto: Flickr

Donald Trump.

Reklama

Amerického prezidenta dále ničí kauza kolem údajných milenek, které měl penězi umlčet Trumpův advokát Michael Cohen. Pokud by Kongres Trumpa obžaloval v rámci impeachmentu, došlo by podle něj ke „zhroucení" trhu.

Článek

Podle Donalda Trumpa by v případě jeho impeachmentu došlo ke „zhroucení“ trhu. Na otázku, zda má pocit, že bude obžalován, Trump odpověděl, že „neví, jak by mohli vinit někoho, kdo udělal skvělou práci“. Vyjádření hlavy USA zveřejnila televize Fox News na svém webu.

Ve Spojených státech funguje takzvaný impeachment, což je politický proces, který může vést až k odvolání z funkce. Sněmovna Kongresu USA může využít své pravomoci formálně prezidenta obžalovat. K uznání viny je pak zapotřebí souhlasu dvou třetin přítomných senátorů.

V listopadu proběhnou volby do Kongresu, kde bude ve hře všech 435 křesel Sněmovny reprezentantů a 35 ze 100 křesel Senátu. Pakliže by v Senátu získali převahu demokraté, může být Trumpovo postavení ohrožené.

Trump zažívá největší zkoušku prezidentství

Donald Trump patrně zažívá nejtěžší období své politické kariéry. Tento týden shledal soud vinnými dva prezidentovy bývalé spolupracovníky Paula Manaforta a Michaela Cohena z daňových úniků a bankovních podvodů.

Trump se ale stále potýká s případem statisícových částek, které měly umlčet jeho údajné milenky. V období předvolební kampaně v roce 2016 měl tehdejší Trumpův advokát Michael Cohen zaplatil za mlčení pornohvězdě Stormy Daniels a modelce Karen McDougalové, s nimiž měl ženatý Trump údajně poměr.

Ke spáchání trestného činu se Trumpův advokát v úterý před newyorským soudem přiznal. Cohen také nepřímo uvedl, že ho k činu navedl sám Trump, čímž na amerického prezidenta ukázal jako na možného spolupachatele.

Reklama

Související témata:

Doporučované