Hlavní obsah

Trump: Pokud se nezačne chovat rozumně, vystoupím z WTO

Washington je podle Trumpa připraven opustit WTO.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump chce vystoupit ze Světové obchodní organizace (WTO), pokud se nebude ke Spojeným státům chovat lépe. Pilíř světového obchodního systému kritizoval dnes v rozhovoru s agenturou Bloomberg.

Článek

„Pokud se nezačne chovat rozumně, vystoupím z WTO,” řekl dnes Trump v rozhovoru s agenturou Bloomberg v Bílém domě. Odchod USA z organizace, která sídlí v Ženevě, by vážně narušil mnohostranný obchodní systém, jenž USA pomohly po druhé světové válce vybudovat.

Americký prezident už minulý měsíc prohlásil, že ​​USA jsou ve velké nevýhodě, protože WTO s nimi zachází „velmi špatně” a že organizace musí „změnit své způsoby”.

Američanům se nelíbí čínská netržní ekonomika

Podle obchodního zmocněnce Roberta Lighthizera bylo v roce 2001 chybou umožnit Číně vstup do WTO. Lighthizer už dlouho apeluje, aby Spojené státy vůči WTO zaujaly agresivnější postoj, protože organizace není schopna vypořádat se s netržní ekonomikou, jakou je Čína. Lighthizer prohlásil, že systém řešení sporů na půdě WTO narušuje svrchovanost USA, zejména v antidumpingových případech.

Spojené státy blokují jmenování soudců u odvolacího orgánu WTO, čímž vyvstává možnost, že v příštích letech přestane fungovat, píše Bloomberg.

Prezident plánuje cla na selfie tyče

Trump je připraven uvalit další cla na zboží z Číny v roční hodnotě 200 miliard dolarů (4,4 bilionu korun). S odvoláním na šest svých zdrojů to uvedla agentura Bloomberg. Trump tak hodlá učinit příští týden, kdy končí lhůta, ve které je možné se k návrhu vyjadřovat. Akcie v USA na zprávu zareagovaly citelným poklesem.

Chystaná cla se týkají široké škály výrobků, od selfie tyčí až po polovodiče. Firmy a další subjekty mohou připomínky k návrhu předkládat do 6. září, po tomto termínu Trump podle informací agentury Bloomberg hodlá začít cla uplatňovat. Činit mohou od deseti do 25 procent.

Obchodní válka ohrožuje světové trhy

Obě země už na sebe cla uvalily, každá na dovoz v roční hodnotě 50 miliard dolarů. Washington i Peking přitom hrozí, že další cla mohou přijít, a to v závislosti na postoji druhé strany. Minulý týden skončilo bez jasného výsledku zatím poslední kolo americko-čínského jednání o vzájemném obchodu.

Zavedení cel na zboží za 200 miliard dolarů je dosud největším zásahem, který představuje významnou eskalaci obchodní války mezi dvěma největšími světovými ekonomikami a zřejmě dál oslabí finanční trhy, které rostoucí napětí znepokojuje. Trump už dříve řekl, že je připraven začít uplatňovat cla na veškerý dovoz z Číny, což by se týkalo zboží v ročním objemu kolem 500 miliard dolarů.

Reklama

Doporučované