Hlavní obsah

Oznámil útok ve Švédsku, který nebyl. Viděl jsem to v televizi, vysvětloval Trump

Teroristický útok ve Švédsku? Co to Trump kouří? Americkému prezidentovi se směje nejen Švédsko.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Donald Trump si spletl dokument na Fox News s reálnou zprávou, směje se mu tak nejen celé Švédsko, ale i ostatní státy skrze sociální sítě.

Článek

Americký prezident Donald Trump vyvolal zmatek na sociálních sítích, když v projevu ke svým příznivcům hovořil o nutnosti zpřísnit přistěhovaleckou politiku, aby se v USA nestaly teroristické útoky jako například v Německu, Belgii, Francii a naposledy také ve Švédsku. Média ale o žádném incidentu v noci na sobotu neinformovala, údiv vyjádřilo i švédské ministerstvo zahraničí. Trump později uvedl, že reagoval na zprávu televize Fox News. Ta ale pouze představila nový dokument o migrantech a kriminalitě ve Švédsku.

„Podívejte se, co se děje v Německu, co se včera v noci stalo ve Švédsku," řekl Trump v sobotním projevu v hangáru na letišti ve městě Melbourne na Floridě. „Švédsko. Kdo by to byl řekl? Švédsko," dodal s tím, že Evropané kvůli otevřenému přijímání cizinců nyní čelí potížím, o kterých si nikdy nemysleli, že je budou mít.

„Můj výrok k tomu, co se děje ve Švédsku, se týkal zprávy o migrantech a Švédsku, kterou přinesla televize Fox News," napsal v neděli na svém twitterovém účtu Trump.

Televize Fox News v pátek přinesla kratičký rozhovor s Ami Horowitzem, který představil svůj dokument o migraci ve Švédsku. Podle jeho tvrzení vzrostlo v poslední době násilí v zemi páchané migranty, což dal Horowitz do souvislosti s otevřenou politikou této skandinávské země vůči migrantům v uplynulých letech.

Švédská vláda loni ve snaze o zpomalení přílivu migrantů zpřísnila azylové podmínky a obnovila ostrahu jižní hranice. Učinila tak poté, co v roce 2015 v zemi požádalo o azyl rekordních 163 000 lidí.

„Švédsko? Teroristický útok? Co on to kouří?" napsal na Twitteru někdejší švédský ministr zahraničí Carl Bildt.

Trumpův odkaz na Švédsko vyvolal pozdvižení nejenom na Twitteru, událost získala i své klíčové slovo #lastnightinSweden (poslední noc ve Švédsku).

Pro Trumpovu administrativu to není poprvé, co upozorňuje na útoky, jež se nestaly. Před dvěma týdny prezidentova poradkyně Kellyanne Conwayová obhajovala kontroverzní Trumpův migrační dekret poukazem na masakr ve městě Bowling Green, který podle ní spáchali dva uprchlíci z Iráku. V ospalém městečku na jihozápadě amerického státu Kentucky se ale žádný podobný čin nikdy nestal.

Reklama

Doporučované