Hlavní obsah

Trump poslal na Hrad dopis s gratulací k výročí samostatnosti

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Prezident Donald Trump zaslal na Hrad dopis – v něm Česku gratuluje ke sto prvním oslavám samostatnosti československého státu.

Článek

Dopis zveřejnil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Jménem lidu Spojených států amerických blahopřeji lidu České republiky ke 101. výročí vaší samostatnosti v roce 1918,” napsal Trump.

Dopis z Bílého domu

Trump Česko pochválil za mezinárodní závazek prosazovat mír, lidská práva a prosperitu. „Oceňujeme přínos účasti České republiky v Afghánistánu a její podporu jako ochranné síly v Sýrii,“ napsal.

V dopise také připomněl letošní třicáté výročí od sametové revoluce, která pomohla vymanit se ze sovětského vlivu a komunistického útisku.

„Tento rok je zároveň 30. výročím sametové revoluce a Spojené státy americké rovněž ctí a oslavují odvážné, oddané a vizionářské občany, kteří pomohli Československu vymanit se ze sovětského vlivu a komunistického útisku a pomohli nástupu éry demokracie a ekonomické svobody,” napsal Trump.

K oslavám vzniku samostatného státu se v Praze uskuteční tradiční pietní akce na Vítkově, na Pražském hradě a u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí.

Loni se u příležitosti kulatého výročí prezident sešel také se zahraničními velvyslanci, letos se zahraniční státníci nezúčastní.

Minulý rok tak dorazil například francouzský prezident Emmanuel Macron, německá kancléřka Angela Merkelová, představitelé Slovenska a zástupci dalších evropských zemí. Na vojenskou přehlídku zavítal americký ministr obrany James Mattis.

Reklama

Doporučované