Hlavní obsah

Trump před summitem napsal, že Kim je jeho přítel a KLDR v případě denuklearizace může prosperovat

Ilustrační fotografie.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Severní Korea bude prosperovat jako Vietnam, pokud se vzdá jaderných zbraní. Napsal to dnes ráno na Twitteru americký prezident Donald Trump. Právě ve vietnamské metropoli Hanoji se dnes setká se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, kterého v tweetu označil za svého přítele.

Článek

„Vietnam prosperuje jako málo míst na Zemi. Severní Korea by na tom byla stejně, a velmi rychle, pokud by denuklearizovala,” napsal americký prezident. Dodal, že potenciál je ohromný a pro jeho „přítele Kim Čong-una” jde o velkou příležitost, jaká v dějinách téměř nemá obdoby.

Trump se s Kimem sejde dnes večer místního času nejdřív mezi čtyřma očima. Následovat bude pracovní večeře za účasti jejich poradců. Hlavní část jednání druhého summitu mezi Trumpem a Kimem je plánována na čtvrtek.

Na historické schůzce loni v červnu v Singapuru se Trump a Kim společně zavázali k úsilí o denuklearizaci Korejského poloostrova a k posílení míru v regionu. Ujednání ale neobsahuje konkrétní časové závazky a rozhovory od té doby mnoho nepokročily.

Několik hodin před summitem se Trump také setkal s prezidentem hostitelské země summitu Nguyenem Phu Trongem. Prezidenti se sešli k rozhovoru a podpisu obchodní dohody. Šéf Bílého domu později poobědvá s vietnamským premiérem Nguyenem Xuanem Phucem.

Trong je zároveň generálním tajemníkem Komunistické strany Vietnamu, a je tudíž nejmocnějším politikem asijské země.

Reklama

Související témata:

Doporučované