Hlavní obsah

Trump představil nová opatření v boji proti opiátové krizi. Kritici poukazují na možné porušení ústavy

Donald Trump přichází s novými opatřeními v boji proti opiátové krizi.Video: AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Komplexní návrh zahrnuje strategie jako novou edukativní kampaň pro veřejnost, spolupráci Národního zdravotního institutu a farmaceutických společností ve snaze najít alternativy pro lékaři předepisované opiáty, přísnější tresty pro obchodníky s fentanylem či testování všech amerických vězňů na opiátovou závislost.

Článek

Součástí nové strategie Donalda Trumpa v boji s opiátovou krizí je edukativní a prevenční kampaň pro veřejnost, omezení vydávání lékařských předpisů na opiáty či zvýšení dostupnosti léků proti předávkování. Nejdiskutovanějším bodem nové strategie je ale návrh zavedení trestu smrti pro drogové dealery.

Deník The Wall Street Journal o žádosti prezidenta, aby ministerstvo spravedlnosti postupovalo přísněji proti dealerům, informoval přední poradce Donalda Trumpa pro domácí záležitosti Andrew Bremberg. Ten dále uvedl, že tresty budou vymáhány pod stávajícím právem, aniž by se musela přijímat nová právní opatření.

Federální zákon z roku 1988 ukládá tresty smrti pro drogové „barony”, kteří v rámci svého obchodního počínání spáchali vraždu. Dle profesora práv z Cornell Law School Johna Bluma ale v současných podmínkách není stoprocentně účinný. „Byl cílen na nejvyšší persony drogového obchodu. Tak se ale neděje, většinou je použitý na málo či středně důležité postavy v celém procesu,” tvrdí Blum. Tomu odpovídá také velký počet odsouzení, ale jen malé procento vykonání trestu smrti.

Trump označil drogovou epidemii v USA za hrozbu národnímu zdraví. Stav nouze ale nevyhlásil

Donald Trump již dříve v jednom ze svých prohlášení z Bílého domu uvedl, že ostatní světové země umožňují tresty smrti pro drogové dealery a že výsledkem je menší problém s drogami v dané zemi. Kritici ale poukazují na to, že udělování trestu smrti obchodníkům s drogami by mohlo porušit osmý dodatek americké ústavy. Ten zakazuje užívání nadměrných kaucí, nadměrných pokut a krutých a mimořádných trestů.

Nejvyšší soud USA v minulých letech odmítl udělovat tresty smrti za znásilnění dítěte a podobný přístup zaujal také k názoru, že by se měli popravovat lidé, kteří smrt člověka způsobí nepřímo, ale skrze zločin. K tomu se pro deník The Wall Street Journal vyjádřil profesor práva a kriminologie na univerzitě v Berkeley, Franklin Zimring: „Existují obvinění z vraždy pro řidiče, kteří opakovaně usedli za volant opilí, to ano, ale neexistují pro ně tresty smrti. Pokud by k takové změně někdy došlo, jednalo by se o zásadní změnu, která omezí osmý dodatek ústavy.“

Reklama

Doporučované