Hlavní obsah

Trump přijal nominaci na prezidenta. Bidena obvinil z užití drog

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump během posledního večera republikánského sjezdu se svou rodinou.

Reklama

Americký prezident Donald Trump přijal republikánskou nominaci do boje o Bílý dům. O druhý mandát se v listopadu utká s demokratickým vyzyvatelem Joem Bidenem, kterého během projevu označil za „hrobaře americké velikosti“.

Článek

„Se srdcem plným vděčnosti přijímám dnes večer nominaci na prezidenta Spojených států,“ řekl čtyřiasedmdesátiletý prezident po projevu své dcery a poradkyně Ivanky Trumpové na závěr nominačního sjezdu Republikánské strany. V zahradě Bílého domu před tisícovkou pozvaných, posazených bez větších rozestupů, slíbil, že v příštích čtyřech letech hodlá dělat více toho, co činil doposud, a vyjádřil soustrast obětem hurikánu Laura, který se ve čtvrtek přehnal americkým státem Louisiana.

Trump řekl, že ve volbách se bude rozhodovat mezi „americkým snem“ a „ničivým socialismem“. Svého demokratického rivala označil za hrobaře americké velikosti a příslušníka „zkrachovalé politické třídy“. Slíbil vítězství nad koronavirem a brzkou vakcínu proti nemoci covid-19, kterou virus způsobuje. Připomněl svou snahu o to, aby členské státy Severoatlantické aliance (NATO) více přispívaly do rozpočtu na obranu.

před třetím večerem Republikánského národního shromáždění se Trump do svého oponenta pustil odvážným prohlášením, že byl bývalý viceprezident během jedné z debat zřejmě pod vlivem drog. Dostatečným důkazem pro podezírání Bidena je dle Trumpa nečekaně špatný výkon během debaty s Berniem Sandersem. „Nikdo nevěřil, že vyhraje, protože jeho debata byla vážně špatná. Mimochodem, budeme požadovat zkoušku na drogy. Nebylo to tak, že by to byl Winston Churchill, protože prostě nebyl, ale byla to normální, nudná debata,“ řekl Trump.

„Víte, nic úžasného se nestalo. A budeme požadovat test na drogy, protože nijak jinak to prokázat nemůžeme,“ oznámil noc před přijetím kandidatury. Na otázku reportéra průzkumového referenta, co si myslí, že se tedy stalo, prezident nabídl své domněnky.

Na naléhání reportéra, aby své tvrzení podpořil fakty, prezident odvětil, že má přirozený lékařský talent (ačkoli vystudoval obchodní školu a nemá lékařské vzdělání). „Všechno, co k tomu mohu říci, je, že jsem v těchto věcech docela dobrý. Dívám se. Sledoval jsem ho v debatách se všemi různými lidmi. Byl pomalu nekompetentní a proti Berniemu byl normální. A já říkám: Jak se to stane?“

V okolí Bílého domu se během oznámení o přijetí nominace shromáždili Trumpovi odpůrci, kteří se snažili narušit jeho projev výkřiky a bubnováním. Nesli transparenty s protitrumpovskými hesly a zpívali popěvky na podporu hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).

Reklama

Související témata:

Doporučované