Hlavní obsah

Trump přijal pozvání Kim Čong-una k jednání. Historické setkání zřejmě otevře cestu jadernému odzbrojení

Donald Trump se setká s vůdcem KLDR Kim Čong-unem. Video: AP

 

Reklama

Představitelé USA a KLDR se po dlouholetém napětí dohodli na společném jednání. Schůzka by se měla uskutečnit do letošního května a měla by vyřešit dramatický krizový stav na Korejském poloostrově. Americké sankce mají do té doby trvat.

Článek

Americký prezident Donald Trump přijal nabídku setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Oficiálně o tom informoval ve Washingtonu bezpečnostní poradce jihokorejského prezidenta Čchong Ui-jong, který Kimovo pozvání v Bílém domě tlumočil.

Spojené státy se dohodly na historickém summitu se Severní Koreou i přes dlouhodobé dramatické nepřátelství. Schůzka má vést k denuklearizaci Korejského poloostrova a měla by se uskutečnit v letos květnu. Americké sankce do dosažení dohody mají trvat.

Kim má zájem sejít se s Trumpem „co nejdříve“, řekl Čchong, který se severokorejským vedením diskutoval už v pondělí. Severokorejský vůdce je prý „oddán denuklearizaci“ Korejského poloostrova. Pchjongjang se také zavázal, že zastaví jaderné a raketové testy.

Podle prvních reakcí amerických médií by první schůzka nejvyšších představitelů USA a KLDR znamenala dramatický průlom. Mohla by vyřešit mnohaletý krizový stav na Korejském poloostrově. Trump a Kim si během loňského roku vyměňovali názory a slovní přestřelky hlavně na sociálních sítích, které vyvolávají obavy z možné války.

Vyjádření od severokorejského vůdce adresované Trumpovi tlumočila delegace z Jižní Koreje v Bílém domě. „Řekl jsem (Trumpovi), že při našem setkání severokorejský vůdce Kim Čong-un prohlásil, že je oddán denuklearizaci. Zavázal se, že Severní Korea se zdrží jakýchkoli dalších jaderných nebo raketových testů. Vyjádřil zájem setkat se co nejdřív s prezidentem Trumpem. Ten naše informace ocenil a řekl, že se s Kim Čong-unem setká do května, aby dosáhl denuklearizace,“ řekl novinářům Čchong.

Nátlak na Severní Koreu bude nicméně pokračovat, než svá prohlášení KLDR promění v konkrétní činy, upozornil Čchong. Jeho slova potvrdil i Bílý dům. Na „denuklearizaci Severní Koreje“ se prý Trump těší, mezitím ale musejí veškeré sankce dál trvat.

„Prezident Trump si velmi cení hezkých slov jihokorejské delegace a prezidenta Mun Če-ina. Přijme pozvání ke schůzce s Kim Čong-unem na místě a v čase, které budou dohodnuty. Těšíme se na denuklearizaci Severní Koreje. Mezitím veškeré sankce a maximální nátlak musejí zůstat v platnosti,“ uvedla v prohlášení mluvčí prezidenta Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová.

Dohodu o setkání s Kimem komentoval samotný Donald Trump na Twitteru. „Kim Čong-un mluvil s jihokorejskými činiteli o denuklearizaci, nikoli jen o zmrazení. Během této doby nebudou žádné severokorejské raketové testy. Bylo dosaženo velkého pokroku, ale sankce zůstanou, dokud nebude dohody dosaženo. Schůzka se plánuje!“ napsal prezident na sociální síti.

Reklama

Doporučované