Hlavní obsah

Trump si prý myslí, že ho Britové mají hodně rádi. S Mayovou se ale před protesty skryje na venkově

Čím Donald Trump zaujme ve Velké Británii?

Reklama

aktualizováno •

Americký prezident přiletěl na návštěvu do Británie, kde bude jednat s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Při návštěvě Spojeného království se chce Trump vyhnout velkým městům včetně Londýna, kde se mají uskutečnit rozsáhlé protesty. Podle Trumpových slov ho přitom mají v Británii rádi.

Článek

Podle britských médií se Trump s Mayovou zaměří na obchodní válku mezi USA a EU po vyhlášení amerických cel na dovoz oceli a hliníku, bezpečnostní spolupráci, vztahy s Ruskem a na vzájemné obchodní vztahy po brexitu.

Návštěva, kterou Trump absolvuje, je pracovní, nikoliv státní. I když obě strany tvrdí, že na státní návštěvu s tradiční pompou ještě dojde, zatím není v dohlednu. Podle listu The Guardian byla odložena na neurčito, protože se prezident Trump chce vyhnout demonstrantům.

Při tiskové konferenci po skončení summitu NATO přitom Trump reportérům řekl, že jsou podle něj protesty v pořádku. Zároveň dodal, že si myslí, že ho lidé v Británii mají velmi rádi a souhlasí s ním v tématech imigrace.

V Británii Trump vyvolal odpor některými svými kroky i výroky – zejména zákazem vstupu občanům některých muslimských zemí, odstoupením od dohody o boji se změnou klimatu a především praxí oddělovat děti migrantů od rodičů. Sympatie si nezískal ani řadou útočných tweetů - například o údajně rostoucí kriminalitě v Británii způsobené islámským terorismem. Přibližně 1,3 milionu lidí vloni podepsalo petici požadující zrušení tehdy plánované návštěvy.

Rozsáhlé demonstrace se očekávají v Londýně i jiných městech. Největší protest se má uskutečnit v pátek odpoledne. Půjde o pochod centrem hlavního města na Trafalgarské náměstí, kde se má shromáždit až 50 tisíc lidí. Nad Westminsterem se navíc bude vznášet balon vyobrazující Trumpa jako mimino v plenkách.

Británie je přitom pro USA nejbližším spojencem v Evropě a Londýn si tradičně zakládá na „speciálních vztazích“ s bývalou kolonií. Londýn považuje tyto těsné vazby na Washington za pilíř své zahraniční a obchodní politiky. Zvláště teď, v době, kdy se připravuje na odchod z EU.

Trumpa ještě ve čtvrtek večer premiérka Mayová pohostí na slavnostní večeři v Blenheimském paláci u Oxfordu, rodišti Winstona Churchilla. Kromě členů vlády budou mezi stovkou hostů šéfové velkých firem z různých sektorů – od finančního odvětví přes infrastrukturu a potravinářství až po zbrojařství.

Krátce před návštěvou odstoupili dva stoupenci tvrdého brexitu: ministr zahraničí Boris Johnson a ministr pro odchod z EU David Davis. Dále tak oslabili už tak vratkou pozici Mayové. Sám Trump se o brexitu vyjadřoval pochvalně a přirovnal výsledek referenda o odchodu Británie z EU ke svému zvolení.

Americký prezident v Británii stráví několik dní včetně víkendu. V pondělí jej čeká vrcholná schůzka s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Helsinkách.

Reklama

Doporučované