Hlavní obsah

Trump připustil, že setkání s Kimem může být odloženo. KLDR se nelíbí nátlak na jednostrannou denuklearizaci

Trump se s Kimem možná nesejde.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Kim Čong-un myslí jaderné odzbrojení Severní Koreje vážně, řekl při schůzce se svým jihokorejským protějškem Mun Če-inem americký prezident Donald Trump. Nevyloučil ale, že jeho historické setkání se severokorejským vůdcem, které se má uskutečnit 12. června v Singapuru, nakonec může být odloženo.

Článek

Schůzka Donalda Trumpa s Kim Čong-unem možná bude odložena. Americký prezident to připustil během setkání s jihokorejským protějškem Mun Če-inem.

Americký prezident Donald Trump před novináři v Bílém domě prohlásil, že před případnou schůzkou je nutné, aby Severokorejci přistoupili na veškeré podmínky, které jim Spojené státy stanovily. KLDR ale není americký přístup zcela po chuti.

Trump novinářům přesné podmínky, které se svými poradci Kim Čong-unovi předložil, nesdělil. Dodal však, že k denuklearizaci dojít musí.

Lídři dvou dlouhodobě znesvářených zemí se podle původního plánu měli sejít 12. června v Singapuru.

Severní Korea minulý týden zrušila plánované setkání s jihokorejskou delegací a od té doby už několikrát pohrozila, že chystaný summit v Singapuru zruší. Zatímco za první možný podnět k odvolání vrcholné schůzky označil Pchjongjang vojenské cvičení Jižní Koreje a USA, později jako důvod udával nepřípustný a jednostranný nátlak Washingtonu na jaderné odzbrojení KLDR.

Podle analytiků nemá Severní Korea v plánu summit s Trumpem zrušit, ale Pchjongjang se snaží získat lepší vyjednávací pozici – KLDR už v minulosti podobně zvyšovala napětí. Odborníci ovšem připomínají, že Pchjongjang také několikrát na poslední chvíli od dohod odstoupil. V roce 2012 například provedl raketovou zkoušku několik týdnů poté, co se výměnou za potravinovou pomoc testování zbraní zřekl.

Reklama

Související témata:

Doporučované