Hlavní obsah

Trump přitvrzuje, deportovat chce i neposlušné řidiče. Potřetí vyhoštěný muž spáchal sebevraždu

Muž po třetím vyhoštění z USA do Mexika spáchal sebevraždu na přechodu El Chaparral.

 

Reklama

Vyhoštění bude hrozit i lidem zadrženým kvůli drobným deliktům, třeba jízdě na červenou nebo krádeži v obchodě.

Článek

Americká administrativa na základě nových příkazů od prezidenta Donalda Trumpa výrazně přitvrdila v boji proti ilegálním přistěhovalcům.

Podle nových pravidel bude vyhoštění hrozit i lidem zadrženým kvůli drobným deliktům, třeba jízdě na červenou nebo krádeži v obchodě. Doposud byli deportováni převážně pachatelé závažnějších trestných činů, pouze o nich pak konkrétně Donald Trump mluvil na svých předvolebních mítincích. Jedinou skupinou, která bude před deportací chráněna, jsou ti, kteří přišli do USA jako děti se svými rodiči.

Nová americká imigrační pravidla mají první oběť. Pětačtyřicetiletý Mexičan Guadalupe Olivas Valencia skočil z třicet metrů vysokého mostu poblíž americko-mexické hranice a zemřel po převozu do nemocnice na těžká vnitřní zranění.

Valencia se zabil krátce poté, co byl už potřetí deportován z USA. Za jeho touhou žít ve Spojených státech můžou zřejmě i poměry v jeho původní domovině. Valencia pocházel z mexického státu Sinaloa, kde je míra násilí jedna z nejvyšších v zemi a kde například operuje známý kartel dříve vedený narkobaronem Joaquínem Guzmánem. Obavy o vlastní život imigranti z Mexika i některých zemí Jižní Ameriky uvádějí jako důvod při žádosti o azyl ve Spojených státech.

Tisícovky proti milionům

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti, které má agendu deportace ilegálních přistěhovalců na starosti, kvůli přísnějším postupům očekává, že mu výrazně přibude práce. Hodlá proto najmout deset tisíc nových imigračních úředníků a pět tisíc lidí ke kontrole hranic.

Ve Spojených státech žije v současnosti podle odhadů přibližně 11 milionů přistěhovalců bez povolení, kterým podle platných zákonů může hrozit vyhoštění. Snížení jejich počtu bylo jedním z hlavních Trumpových předvolebních hesel, které začal naplňovat vydáním několika exekutivních příkazů souvisejících s migrací. Nová pravidla pro úřady mění přístup uplatňovaný za Trumpova předchůdce Baracka Obamy, který považoval deportace v případech lidí žijících v zemi delší dobu za krajní řešení. S Obamou se Trump shodl pouze v ochraně těch, kteří do Spojených států přišli v dětském věku.

Podívejte se na příběh ženy, která se musela vrátit do Mexika, zatímco její rodina zůstala v USA.

Reklama

Související témata:

Doporučované