Hlavní obsah

Trump promluví na oslavě Dne nezávislosti. Odpůrci se bojí, že z ní udělá předvolební mítink

Foto: AP

Prezident Trump chce promluvit na oslavách 4. července. Odpůrci se bojí, že bude agitovat. (Zdroj: AP)

Reklama

Prezident Donald Trump se ve čtvrtek zúčastní oslav Dne nezávislosti. Jeho odpůrci se bojí, že do slavnostního proslovu zapojí politickou agendu.

Článek

Spojené státy ve čtvrtek slaví svůj hlavní státní svátek – Den nezávislosti. Oslavy ve Washingtonu, do jejichž příprav se zapojil i prezident Donald Trump, ale vyvolávají mezi demokraty obavy. Těm se nelíbí jejich nákladnost a obávají se, že Trump ze svátku na účet daňových poplatníků učiní svůj předvolební mítink.

Hlavním bodem čtvrtečního programu bude přehlídka pozemní i letecké výbavy amerického vojska. Zdroj blízký prezidentovi serveru CNN prozradil, že vojenští velitelé budou více na očích, protože je Trump požádal, aby při přehlídce stáli s ním.

Trump po celý týden veřejně hovoří o tom, že oslavy budou nezapomenutelné a jedinečné. Přislíbil historicky největší ohňostroj, přelety stíhaček, bombardérů i prezidentského speciálu. Na svém Twitteru ve středu potvrdil, že to podle něj bude akce, která se uskuteční jednou za život. Kolik přehlídka americké vojenské moci bude stát, úřady odmítají k nelibosti Kongresu zveřejnit.

Obavy mají demokraté i armáda

Trump rovněž v rámci oslav přednese v Lincolnově památníku projev. Demokraté ale mají strach, že z apolitického svátku prezident učiní volební kampaň. Hrozba politického vyznění se nelíbí ani armádě.

„Členové vojenských služeb by se neměli zapojovat do politických kampaní,“ řekl CNN ředitel komunikace pro občanskou odpovědnost a etiku Jordan Libowitz. „To je pravděpodobně hlavní důvod, proč by mohli váhat se zúčastnit. Existují velmi striktní pravidla ohledně jejich chování. Když budou mít na sobě uniformy a postaví se vedle Trumpa během jeho politické řeči, mohl by to být problém,“ vysvětlil.

Několik vojenských velitelů se z akce omluvilo a posílají za sebe své zástupce. Libowitz dodal, že pokud bude akce přehnaně zpolitizována, může ji začít řešit soud. Americké právo totiž zakazuje využívání státních zaměstnanců pro politické aktivity.

Stále se také ozývají hlasy ohledně netransparentního financování. Prezident Spojených států ale financování oslav Dne nezávislosti ve středu na svém Twitteru objasnil. „Cena naší zítřejší oslavy bude velmi nízká v porovnání s tím, na kolik si ji ceníme. Letadla, piloti a tanky jsou naše. Letiště je hned vedle. Potřebujeme jenom palivo. Ohňostroje jsou dotované,“ napsal.

Prezident do výdajů ovšem nezapočítal náklady na bezpečnost. Podle CNN vojenská přehlídka potřebuje mít zajištěnou ochranu v ceně čtyřiadvaceti tisíc dolarů, což je v přepočtu asi půl milionu korun. Náklady na ochranu hlavy státu způsobí to, že celá přehlídka bude daleko finančně náročnější než v předchozích letech.

Bílý dům také slíbil, že Trump o politice hovořit nebude, protože se chce věnovat vlasteneckým tématům. Trumpovy plány na akci zmařily několikaletou tradici, že se prezident akcí neúčastní.

Reklama

Související témata:

Doporučované