Hlavní obsah

Trump proti CIA: Zasahovalo Rusko do amerických voleb?

 

Reklama

Rusko údajně mělo ovlivnit volby tak, aby vyhrál Donald Trump. Nový prezident považuje obvinění za politickou manipulaci.

Článek

Tým Donalda Trumpa se ještě před nástupem zvoleného amerického prezidenta do úřadu dostal do konfliktu se zpravodajskou agenturou CIA. Trumpův tým odmítl zprávy, podle kterých mělo Rusko zasáhnout do listopadových amerických voleb a pomoci Trumpovi k vítězství.

Svou reakcí na rozšíření informace o ruské špionážní operaci zaměřené na prezidentské volby riskuje velmi brzký střet se zpravodajskými službami. Tím dává najevo především nedůvěru v jejich služby, na kterých závisí bezpečnost Spojených států.

„Jsou to ti samí lidé, kteří tvrdili, že měl Saddám Husajn zbraně hromadného ničení,” stojí v prohlášení týmu, který tak dal najevo, že nedůvěřuje v informace, podle nichž  by měl Trump od ledna 2017 rozhodovat o nejdůležitějších bezpečnostních záležitostech USA. „Volby skončily už před dlouhou dobou jednou z největších převah volitelů v historii. Teď je čas jít dál a znovu vytvořit úžasnou Ameriku," zopakoval Trumpův tým volební heslo vítězného republikánského politika.

Televizi CNN už několik zdrojů potvrdilo, že americká zpravodajská komunita je stále více přesvědčena o vměšování Ruska do prezidentských voleb - ve prospěch Donalda Trumpa.

Deník Washington Post citoval americké činitele, kteří tvrdí, že zpravodajské složky našly jednotlivce, již jsou spojeni s ruskou vládou a poskytli stránce WikiLeaks tisíce hacknutých e-mailů vedení Demokratické strany a předsedy prezidentské kampaně Hillary Clintonové, Johna Podesta.

Trump opakovaně zdůrazňuje, že neexistuje žádný důkaz o tom, že ruský prezident Vladimir Putin, se kterým se zavázal ke zlepšení vztahů, hrál v amerických volbách jakoukoliv roli. „Nevěřím tomu, nevěřím, že by do toho zasahovali,” řekl Trump v rozhovoru pro magazín Time s tím, že si myslí, že zprávy zpravodajských služeb o ruském vlivu na volby jsou „politicky motivované".

Připomínky Trumpa působí další znepokojení v americké zpravodajské komunitě. Televize CNN tento týden uvedla, že se Trump se zpravodajci schází pouze jednou týdně, zatímco několik předchozích prezidentů tak ještě před inaugurací činilo častěji.

Bílý dům v pátek oznámil, že končící prezident Barack Obama nařídil prošetření snah o ovlivňování voleb v USA sahající až do roku 2008, kdy byl Obama poprvé zvolen prezidentem. Rusko považuje zprávy o svém údajném zásahu do voleb za nesmysl.

Reklama

Související témata:

Doporučované