Hlavní obsah

Trump: Putin se pravděpodobně zapojil do vražd a za globální oteplování nemůžou lidé

Vraždy a otravy odpůrců Kremlu: Podle Trumpa byl Putin pravděpodobně zapojen do vražd kritiků.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

Vladimir Putin byl podle Donalda Trumpa pravděpodobně zapojen do vražd a otrav kritiků Kremlu. Americký prezident to řekl v rozhovoru pro televizi CBS. Zároveň ale dodal, že se to netýká území Spojených států.

Článek

„Pravděpodobně ano. Pravděpodobně,“ odpověděl americký prezident na otázku, zda si myslí, že byl ruský prezident Putin zapojen do série vražd a otrav kritiků Kremlu. Americká televize tím očividně narážela na sérii záhadných případů, ke kterým se naposledy přidala otrava bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery ve Velké Británii.

Donald Trump dále uvedl, že by se takové věci dít neměly, zároveň ale dodal, že se případy netýkají území Spojených států. Podobně se nedávno vyjádřil také na adresu zmizelého saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího, který byl podle spekulací zavražděn na příkaz Rijádu na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. V případě potvrzení spekulace slíbil Trump pro Saúdskou Arábii tvrdý trest, dodal ale, že Chášakdží není americký občan a k incidentu došlo v Turecku, připomněl list The Washington Post.

Trump v rozhovoru také odmítl kritiku, že by se k ruskému prezidentovi choval příliš přátelsky. Při osobních hovorech je tomu prý zcela naopak. Americký prezident dále připustil, že se Rusko vměšovalo do prezidentských voleb v roce 2016. Vměšování do amerických voleb se ale podle něho dopustila řada dalších zemí v čele s Čínou. Právě Peking Trump označil za největší hrozbu.

V rozhovoru pro CBS se americký prezident mimo jiné vyjádřil také ke globálnímu oteplování. Připustil, že k oteplování planety dochází, nemyslí si však, že by za to mohli lidé. Klima se podle něj navíc může velice rychle vrátit zpět.

Vědci podle něj v tomto ohledu tlačí politickou agendu. „Něco se děje a něco se mění, zase se to vrátí zpátky. Řeknu to takto. Nechci obětovat biliony a biliony dolarů a miliony a miliony pracovních míst. Nechci nás dostat do nevýhodné pozice,“ dodal.

Reklama

Doporučované