Hlavní obsah

Trump radil v Kalifornii, jak na požáry: Chce to hrabat listí, jako to dělají ve Finsku

Trump při návštěvě severní Kalifornie řekl, že Finsko nemá požáry, protože tam lidé v lesích hrabou listí.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

V sobotu navštívil americký prezident Donald Trump severní Kalifornii zničenou ohněm. U této příležitosti naznačil, že mu finský prezident Sauli Niinistö řekl, že ve Finsku nemají lesní požáry, protože tam hrabou listí. Niinistö potvrdil, že se s Trumpem o požárech bavili, na zmínku o hrabání si však nevzpomíná. Finové si teď na sociálních sítích dělají legraci z toho, že hrabání listí je jejich národní povinností.

Článek

Americký prezident Donald Trump naznačil, že ve Finsku nemají problémy s lesními požáry, protože Finové věnují spoustu času hrabání listí. Finský prezident Sauli Niinistö potvrdil, že Trumpovi finský systém kontroly lesů osobně vysvětlil při příležitosti nedávných pařížských oslav konce 1. světové války. Nepamatuje si však, že by šéfovi Bílého domu říkal cokoli o hrabání.

„Finsko je zemí pokrytou lesy, ale máme také dobrý systém a síť sledování pro případ přírodních požárů,“ vysvětlil Niinistö Trumpovi podle vlastního tvrzení, které dnes citoval finský list Ilta-Sanomat. Prezident severské země se domnívá, že hrabání listí přišlo Trumpovi na mysl, když viděl hasiče odklízet spáleniny.

Finové si z celé situace dělají legraci. Na sociální sítě sdílejí fotografie a videa, jak hrabou listí v lese nebo u sebe na zahradě. Je to tak prý jejich národní povinnost. Na sociální síti Twitter k tomu vznikl i hashtag #MakeAmericaRakeAgain (Ať Amerika znovu hrabe).

Trump v televizi doporučoval hrabání listí i hasičům

Trump v rozhovoru pro Chrise Wallace a jeho pořad Fox News Sunday řekl, že viděl hasiče, jak hrabou porost blízko ohně, a že pokud by tak učinili dřív, mohli by požáru zabránit.

„Díval jsem se minule na hasiče a oni hrabali okolo, hrabali tam, kde zrovna byl oheň. Hrabali malé porosty, mohli jste vidět, že jsou úplně suché,” řekl v rozhovoru Donald Trump. „Tohle mělo být rozhrabané a uklizené dřív. Neměli byste pak požár.”

Nejničivější požár v historii země si zatím vyžádal 77 obětí. Dalších devět stovek lidí je nezvěstných. Oheň Camp v severní Kalifornii zničil více než 9 700 domů. Pod kontrolu se podařilo v neděli večer dostat 65 % rozlohy požáru.

Reklama

Doporučované