Hlavní obsah

Trump řekl, jak chce zamezit korespondenčním volbám. Nedá peníze poště

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Trump stále neupustil od své snahy zpochybnit regulérnost voleb, jež se mají odehrát v listopadu tohoto roku a u kterých se očekává nárůst korespondenčního hlasování. Nyní chce odepřít peníze americké poště.

Článek

Americký prezident Donald Trump se již dříve vyhradil vůči možnosti distančního hlasování, která se kvůli pandemii koronaviru stala pravděpodobným scénářem nadcházejících listopadových voleb nové hlavy státu. Tuto formu hlasování označil za největší ohrožení svého znovuzvolení a příznivcům sdělil, že nejspíš půjde o nejvíce zkorumpované volby v historii země.

Nyní ale Trumpova snaha zabránit korespondenčnímu hlasování nabyla nových rozměrů. Zdá se, že ve čtvrtek ráno během rozhovoru pro Fox Business Network potvrdil, že se za účelem ztížení této formy voleb staví proti návrhu demokratů na navýšení financí pro americkou poštovní službu. Informoval o tom web rádia NPR.

Během rozhovoru padla otázka, proč je Bílý dům a demokraté tak daleko od nového stimulačního balíčku. Jako svou odpověď Trump uvedl to, že jedním z hlavních faktorů je snaha demokratů o finanční injekci pro poštovní služby, která by umožnila ve velkém rozšířit hlasování na dálku.

„Demokraté chtějí tři a půl miliardy dolarů za něco, co se ukáže jako podvodné,“ nechal se slyšet Trump. „Pokud se nedohodneme, znamená to, že nedostanou peníze. No a to znamená, že nemohou mít univerzální korespondenční hlasování. Prostě ho nemohou mít.“

Aby pošta fungovala a dokázala pracovat s miliony hlasovacích lístků, potřebuje k tomu peníze. Letos na podzim bude nově rozesílat hlasovací lístky všem aktivním voličům osmi států, k tomu se přidá dalších šest, které tak dělají už delší dobu. Většina států ale zůstává bez této možnosti.

Trumpova tvrzení o financování pošty jsou podle všeho překvapením pro samotné demokraty. Nancy Pelosiová, předsedkyně Sněmovny reprezentantů Spojených států, během čtvrtečního dne na své pravidelné tiskové konferenci uvedla, že jsou pro ni prezidentova slova o návrhu demokratů novinkou. Trumpovi vyjednavači, kteří o balíčku vyjednávají, totiž tlumočí něco jiného, než na veřejnosti tvrdí prezident.

Předsedkyně také uvedla, že daná částka byla jako taková doporučena správní radou poštovní služby. Důraz kladla i na to, že Američané na poštu velmi spoléhají, jejím prostřednictvím chodí léky na předpis nebo výplaty.

Reklama

Doporučované