Hlavní obsah

Trump řekl o Haiti a o Africe, že jsou to zadnice světa. Více než 50 států žádá omluvu

Trump kvůli vulgárnímu výroku čelí diplomatickému skandáluVideo: AP

 

Reklama

Velvyslanci 54 afrických zemí zastoupení v OSN vyzvali Donalda Trumpa, aby odvolal hanlivý výrok o migrantech z Haiti a Afriky a omluvil se.

Článek

Americký prezident Donald Trump čelí kritice kvůli vulgárnímu výroku, kterým měl ve čtvrtek při diskuzi se senátory v Bílém domě označit Haiti a africké státy za - slušně řečeno - zadnice světa.

Více než 50 afrických zemí požaduje omluvu. Konkrétně Trump použil výraz „shithole country”.

Trump se podle médií ve čtvrtek zeptal, proč USA nechávají do země přicházet všechny lidi ze zadnic světa. Informaci o hanlivém výroku mají americká média údajně přímo od svědků z Bílého domu.

Na mimořádném setkání afričtí diplomaté v ostře formulovaném prohlášení uvedli, že jsou „extrémně šokováni”.

Zároveň „odsoudili skandální, rasistické a xenofobní poznámky Donalda Trumpa”. „Pro jednou jsme jednotní,” komentoval podle agentury AFP komuniké jeden z velvyslanců, který si nepřál být jmenován.

Trump se v pátek proti nařčení z použití vulgarismu ohradil. „Slova, která jsem na setkání DACA (programu pro přistěhovalce, kteří do USA přišli jako děti) použil, byla tvrdá, ale takovýto slovník jsem nepoužil,” uvedl Trump.

Někteří účastníci čtvrteční schůzky ale trvají na tom, že právě takový výrok z úst prezidenta zazněl. Podle demokratického senátora Dicka Durbina ho Trump vyslovil dokonce několikrát.

Navzdory opakovanému vysvětlování a popírání si Trump vysloužil kritiku i na domácí scéně, a to jak od demokratů, tak od republikánů. „Je to pitomé, nezodpovědné a dětinské,” konstatoval republikánský senátor z Idaha Mike Simpson.

Kromě afrických států Trumpa kritizovalo i Haiti a odsoudila ho i OSN. Například šéf americké diplomatické mise v Panamě John Feeley na protest proti Trumpovu chování rezignoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované