Hlavní obsah

Trump ruší vízový program pro dětské přistěhovalce, 700 tisícům lidí hrozí deportace z USA

Trump ruší vízový program pro statisíce dětských přistěhovalcůVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Kongres má nyní půl roku na to situaci upravit zákonem.

Článek

Americký prezident Donald Trump se rozhodl zrušit vízový program pro přistěhovalce, kteří přišli do USA jako děti. Oznámil to ministr spravedlnosti Jeff Sessions, podle něhož bylo nařízení Trumpova předchůdce Baracka Obamy chránící statisíce migrantů před vyhoštěním neústavní. Vláda nyní ponechá na Kongresu, aby situaci upravil zákonem. Pokud tak neučiní do půl roku, lidé, na něž se dosud vztahoval program známý pod zkratkou DACA, ztratí možnost získat vízum či pracovní povolení.

„Abychom získali zákonný imigrační systém v souladu s našimi národními zájmy, nemůžeme umožnit přijít všem, kteří by rádi... To by byla politika otevřených hranic, kterou Američané správně odmítli,” prohlásil Sessions na tiskovém brífinku, kde zdůvodnil Trumpovo rozhodnutí ukončit program platný od roku 2012.

Obamův výnos tehdy umožnil lidem, kteří přišli do USA se svými rodiči jako děti, získat každé dva roky obnovitelné vízum a pracovní povolení. Podle statistik amerických imigračních úřadů pobývalo vloni v rámci ochranného programu v USA přes 700 tisíc lidí.

Trump podle Sessionse chce, aby byla imigrační pravidla upravena zákonem, který může schválit pouze Kongres. Program proto bude v omezené podobě pokračovat ještě půl roku, než bude zcela zrušen. Po tuto dobu vláda podle zdrojů agentury Reuters obnoví víza a pracovní povolení některým jejich dosavadním majitelům, nebude však přijímat nové žádosti.

Reklama

Doporučované