Hlavní obsah

Trump Rusům nejspíš vyzradil tajnou informaci o Islámském státu. Ohrozil zdroj

Trump zřejmě vyzradil Rusku tajnou informaci o Islámském státu.

 

Reklama

Tajná informace měla zaznít na setkání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Trumpovi lidé vyzrazení nepopřeli.

Článek

Americký prezident Donald Trump vyzradil ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi přísně tajnou informaci spojenou s teroristickou organizací Islámský stát (IS). Informoval o tom list The Washington Post s odvoláním na současné a bývalé americké představitele, podle nichž šlo o informaci od zahraničního zdroje amerických tajných služeb. Činitelé Bílého domu vyloučili, že by Trump s Rusy řešil zdroje či metody zpravodajských služeb, prozrazení tajné informace však nepopřeli.

Podle washingtonského deníku a agentury Reuters vyzradil Trump informaci spadající do kategorie přísně tajných, kterou Washington získal prostřednictvím rozvědky některého z amerických spojenců. Týkala se prý hrozby IS spojené s použitím laptopů v letadlech. Prozrazením informace týkající se radikálů podle lidí citovaných listem ohrozil zásadní zpravodajský zdroj USA.

Trumpův údajný zásadní diplomatický přehmat, který politici z obou stran v prvních reakcích označovali za zcela nepřijatelný (většinou s dovětkem, že je třeba potvrdit či vyvrátit jeho pravdivost), se zrodil minulý týden na setkání s Lavrovem a ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem v Oválné pracovně Bílého domu, u něhož byli rovněž další američtí představitelé.

„Prezident a ministr zahraničí probírali množství rizik společných pro naše země včetně hrozeb pro civilní letectví. Ani jednou, ani jednou se nebavili o zdrojích či metodách tajných služeb a prezident se nezmínil o žádných vojenských operacích, které v té době nebyly veřejně známy," řekl novinářům Trumpův hlavní bezpečnostní poradce a účastník schůzky Herbert R. McMaster.

Podobná slova použil i ministr zahraničí Rex Tillerson, podle něhož se Trump s Rusy bavil o celé řadě témat včetně bezpečnostního rizika představovaného IS, nemluvili však o „zdrojích, metodách či vojenských operacích".

Reklama

Doporučované