Hlavní obsah

Trump: S ohněm bojujme zase ohněm. Uniklý dokument počítá s otevřením tajných věznic CIA

Otevřou USA znovu tajné věznice CIA? Návrh Trumpovy administrativy s tím počítá.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Donald Trump podle amerických médií chystá exekutivní příkaz, který umožní další fungování věznice Guantánamo na Kubě.

Článek

Americký prezident Donald Trump věří, že waterboarding funguje, a zvažuje jeho znovuzavedení při vyslýchání lidí podezřelých z terorismu. „S ohněm musíme bojovat zase ohněm,” řekl v rozhovoru pro americkou televizní stanici ABC.

„Jestli si myslím, že to funguje (waterboarding, pozn. red.)? Podle mě to určitě funguje,” uvedl dále Trump.

Jestli zavede waterboarding, mučení, při němž má vyslýchaný pocit, že se topí, se Trump poradí s ministrem obrany Jamesem Mattisem a ředitelem CIA Mikem Pompeem.

Část rozhovoru Donalda Trumpa v ABC:

Uniklý návrh s věznicemi CIA

Americká média také široce píší o uniklém návrhu dokumentu z Trumpovy administrativy, podle kterého by mělo dojít ke znovuotevření tajných věznic CIA.

Taková zařízení měly USA například v Polsku, Rumunsku nebo Litvě a zadržovaly tam podezřelé z terorismu. Tento program byl v minulosti ostře kritizovaný a prezident Barack Obama ho v roce 2009 zrušil.

Podle deníků The Washington Post, The New York Times nebo agentury Reuters jde o návrh exekutivního příkazu, který počítá se znovuotevřením tajných zařízení pro podezřelé teroristy. Dokument sice výslovně nezmiňuje opětovné zavedení extrémních výslechových technik, ale míří tímto směrem, poznamenal list The New York Times.

Exekutivní příkaz podle agentury Reuters umožní také další fungování námořní základny Guantánamo na Kubě, kde USA drží podezřelé z terorismu. Bývalý prezident Barack Obama sliboval Guantánamo zavřít. Nyní tam pobývá už jen 41 vězňů.

Mluvčí Bílého domu se od dokumentu distancoval. Deník The New York Times se ale odvolává na tři představitele Trumpovy administrativy, kteří uvedli, že návrh projednávala v úterý Národní bezpečnostní rada.

Trumpovi lidé waterboarding neschvalují

Během schvalovacího slyšení na zvolení ředitele CIA však Pompeo řekl, že nebude souhlasit se zavedením rozšířených technik výslechu, které nespadají do manuálu americké armády, i kdyby ho o to zvolený prezident žádal.

Stejný postoj má k zavedení waterboardingu i nový šéf Pentagonu Mattis, jenž ho „nikdy nepovažoval za užitečný”.

„Když uřezávají hlavy lidem na Blízkém východě, protože jsou křesťané, když Islámský stát dělá věci, o nichž nikdo neslyšel od středověku, stavěl bych se proti waterboardingu? Podle mě musíme s ohněm bojovat zase ohněm,” řekl ale Trump ABC.

Mexický prezident odmítá platit

Po posledních Trumpových výrocích také znovu roste napětí mezi novou washingtonskou administrativou a Mexikem. Šéf Bílého domu v úterý řekl, že zahájení stavby zdi na jižní hranici USA je možné očekávat během několika měsíců. Její financování budou hradit nejprve Američané, nakonec ale „stoprocentně" Mexiko.

Prezident Enrique Peňa Nieto to znovu odmítl a prohlásil, že jeho země „za žádnou zeď nezaplatí".

Podle agentury AP Nieto dokonce zvažuje, zda neodvolá chystanou návštěvu Washingtonu.

Jak bude vypadat Trumpova zeď s Mexikem:

Reklama

Doporučované