Hlavní obsah

Trump sdílel videa proti islámu, po kritice Mayové ji na Twitteru napomínal

Donald Trump sdílel na Twitteru protiislámská videa.

 

Reklama

Donald Trump sdílel protiislámská videa na Twitteru. A to bez jakéhokoli komentáře. Videa údajně obsahují scény vytržené z kontextu i nepřesné informace.

Článek

Na sociální síti Twitter zveřejnila tři videonahrávky místopředsedkyně krajně pravicové skupiny Britain First (Británie na prvním místě) Jayda Fransenová. Podle ní jsou na nich vidět násilnosti ze strany muslimů. Americký prezident Donald Trump poté příspěvky sdílel na svém twitterovém účtu. Nenapsal k nim ale žádný komentář.

První z videí podle popisku zachycuje útok muslimského přistěhovalce na nizozemského chlapce s berlí.

Nizozemské velvyslanectví ve Washingtonu reagovalo v tweetu s tím, že záleží na faktech. „Útočník v této videonahrávce se narodil a vyrostl v Nizozemsku.”

Podle nizozemské prokuratury byl 16letý násilník po zveřejnění videonahrávky letos v květnu zatčen a potrestán v rámci programu pro mladistvé delikventy. Prokuratura dále uvedla, že útočníci byli dva, ani jeden nebyl přistěhovalec a mluvili spolu nizozemsky.

Další video má nezřetelný obsah a podle toho, co napsala místopředsedkyně Fransenová, v něm dav islamistů shodí ze střechy chlapce, kterého po dopadu umlátí. Podle agentury AP byli útočníci později za smrt chlapce a dalšího muže, kteří byli svrženi ze střechy, odsouzeni k trestu smrti.

Poslední Trumpovo sdílené video ukazuje, jak muž v muslimském oděvu o zem rozbije modro-bílou sochu Panny Marie. Když sošku rozbije, ostatní arabsky zvolají: Bůh je veliký (Alláhu akbar). Muž na nahrávce je definován pouze jako „muslim”, podle listu The New York Times se však jedná o extremistického syrského duchovního.

Muž se prý později připojil k teroristické skupině Islámský stát v syrském města Rakka, odkud pak uprchl a byl nakonec zadržen syrskými povstalci v Halabu (Aleppu).

Trumpova mluvčí Sarah Huckabeeová Sandersová uvedla, že by se neměla rozebírat věrohodnost videí, protože hrozby jsou reálné. „Ať už jsou ta videa skutečná, nebo ne, hrozba skutečná je, a o tom tady prezident mluví,” konstatovala Huckabeeová Sandersová.

K incidentu se vyjádřila britská vláda a Trumpovo sdílení kritizovala. Britská premiérka Theresa Mayová řekla, že Trump sdílením záběrů skupiny, která podle ní šíří nenávist, udělal chybu. Skutečnost, že USA a Británie spolupracují, podle ní neznamená, že Londýn bude v obdobných případech mlčet.

Donald Trump poté Mayové vzkázal, aby se raději soustředila na „islamistický terorismus v Británii”.

Mluvčí Mayové v reakci prohlásil, že předsedkyně britské vlády je plně soustředěna na boj proti extremismu. Řekl také, že většina muslimů v Británii dodržuje zákony a odmítá extremismus ve všech podobách.

Britští opoziční politici vládu vyzvali, aby zrušila pozvání Trumpa na státní návštěvu Británie.

Reklama

Doporučované